Actorul american Kevin Spacey a scăpat de procesul în care era judecat pentru agresarea sexuală a unui tânăr, după ce presupusa victimă a decis să nu mai depună mărturie, de teamă că s-ar putea incrimina.

În ianuarie, Kevin Spacey a fost pus sub acuzare pentru agresarea sexuală, în 2016, a unui tânăr care la momentul respectiv avea 18 ani. Actorul în vârstă de 59 de ani - acuzat de indecență, molestare și lovire, fapte pentru care risca o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare și înregistrarea ca agresor sexual - a pledat nevinovat.

Presupusa victimă, William Little, este fiul unei prezentatoare a postului american Boston TV, iar aceasta a fost prima inculpare a lui Kevin Spacey de când cariera de actor i-a fost distrusă de acuzaţii de abuzuri sexuale săvârşite asupra unor bărbaţi, începând cu toamna anului 2017.

Miercuri, procuratura din Nantucket, Massachusetts, a anunţat că renunţă la acuzaţiile formulate în cazul lui Spacey, „pentru că reclamantul este indisponibil”.

Un element crucial în acest dosar a fost telefonul mobil al presupusei victime, care ar fi fost folosit pentru filmarea abuzului, dar și pentru trimiterea unor sms-uri despre acest subiect către iubita din epocă a tânărului și mai mulți prieteni. Însă telefonul ar fi dispărut, au confirmat, la o audiere care a avut loc în urmă cu o săptămână, tânărul și părinții săi, chemați să depună mărturie. Un polițist susține că l-a înapoiat familiei după ce a extras toate datele relevante pentru caz, dar a recunoscut că nu a completat un formular în acest sens, iar familia tânărului spune că nu a primit dispozitivul înapoi.

Intervievat în ceea ce privește telefonul și sms-urile, tânărul a dat asigurări că nu a șters informațiile. După ce i s-a spus că orice manipulare a telefonului ar putea să îl incrimineze, tânărul a invocat un articol din Constituția americană care permite unui martor să păstreze tăcerea pentru a nu risca să fie la rândul său cercetat.

Mama tânărului a recunoscut în fața judecătorului că a șters din telefon anumite imagini potențial jenante înainte de a oferi dispozitivul anchetatorilor. Însă susține că nu a șters înregistrarea presupusei agresiuni. La rândul său, avocatul lui Kevin Spacey, Alan Jackson, a sugerat că mesajele au fost șterse pentru că ar fi lăsat să se înțeleagă că ar fi existat un consimțământ din partea presupusei victime. Avocatul lui Spacey a declarat după acea audiere că va cere stoparea acestui proces, pentru că dosarul este compromis.

În urmă cu două săptămâni, tânărul care l-a acuzat pe Spacey de agresiune sexuală a renunţat şi la procesul civil pe care i-l intentase cu doar câteva zile înainte. Procesul civil a fost inițiat pe 29 iunie, iar reclamantul cerea despăgubiri a căror valoare nu a fost făcută publică, „pentru provocarea unor tulburări emoționale și mintale severe permanente”. Avocatul tânărului nu a precizat motivele pentru care acesta a decis să renunţe la procesul civil. Tot în urmă cu două săptămâni, publicația Variety a scris că Spacey a fost audiat şi de poliția britanică, după ce mai mulți bărbaţi l-au reclamat pentru agresiuni similare. Actorul a participat voluntar la audieri, care au avut loc în SUA, în luna mai. Starul nu a fost arestat, iar ancheta polițiștilor de la Scotland Yard este în desfășurare.