Prințul Charles de Wales s-a simțit forțat să se căsătorească cu lady Diana Spencer, în urma presiunilor tatălui său, prințul consort Philip, dar și din partea media, și a considerat că acest mariaj este o greșeală, potrivit unei noi biografii.

Acestea sunt ideile din biografia nou lansată de corespondentul regal Robert Jobson „Charles at 70: Thoughts, Hopes and Dreams”. Jobson a fost reporter regal timp de aproape trei decenii și a petrecut recent 18 luni acompaniindu-l pe prințul Charles în diferite angajamente oficiale în jurul lumii, informându-se pentru cartea sa, care a fost lansată pe 1 noiembrie.

Potrivit noii biografii, prințul Charles dorea „cu disperare” să renunțe la această nuntă.

„Doream cu disperare să renunț la nunta din 1981, după ce, în timpul logodnei, am descoperit cât de îngrozitoare erau perspectivele, neavând nicio șansă să apuc să o cunosc pe Diana”, le-a spus prințul de Wales prietenilor, potrivit biografiei.

Și prințul consort Philip era preocupat de această logodnă, iar, potrivit lui Jobson, i-ar fi spus lui Charles că trebuie „fie să o ceară de soție (pe Diana-n.r.), fie să renunțe la ea”. Prințul Philip i-ar fi spus lui Charles aceste lucruri într-o scrisoare, potrivit unei verișoare a lui Charles, lady Pamela Hicks, care ar fi citit documentul.

„Mai important este faptul că, spun surse din interior, Charles nu îi învinuiește pe părinți pentru mariajul său nefericit. Și nu îi învinuiește nici pentru incapacitatea sa de a renunța la logodnă”, scrie Jobson.

Charles a dat vina pe media, pentru că a simțit presiuni de a nu renunța la logodnă.

„Lucrurile erau diferite atunci”, i-ar fi spus Charles unui prieten. „Puterea și influența media care au condus spre logodnă și căsătorie erau de neoprit. Să mă retrag, așa cum îți imaginezi, ar fi fost o catastrofă”, ar mai fi spus acesta.

Charles, care la momentul respectiv avea 32 de ani, o întâlnise pe Diana, o educatoare de 19 ani, doar de 13 ori înainte ca să o ceară în căsătorie, dar, după ce s-au logodit, și-a dat seama cât de incompatibili erau.

„Încerca să vorbească cu ea despre angajamentele sale oficiale și cum i-a fost ziua respectivă, iar Diana se uita în gol”, a mai scris Jobson, potrivit Daily Mail. „Adevărul adevărat este că niciunul dintre ei nu era îndrăgostit de celălalt”, potrivit lui Jobson.

Cei doi s-au căsătorit, iar evenimentul a fost vizionat de 750 de milioane de persoane din lumea întreagă. Prințul Charles și Lady Di au avut doi copii, prinții William și Harry, și au divorțat 1996. Diana a murit la vârsta de 36 de ani, în 1997, în urma unui accident de mașină, la Paris.

Jobson a mai scris că prințul Charles a fost ca o „stâncă” pentru fiii săi după ce a murit mama lor, dar relația s-ar fi deteriorat anul trecut.

La comemorarea a 20 de ani de la decesul Dianei, William și Harry au fost intervievați pentru un documentar intitulat „Diana, Our Mother, Her Life and Legacy”, dar aceștia nu au menționat nimic despre tatăl lor. „Ca și cum nu ar fi existat”, i-ar fi spus un prieten al lui Charles lui Jobson.