Frecventarea palatului Versailles este ''în colaps'' fără turiştii străini, cu doar 10.000 de vizitatori zilnic în această perioadă, de trei ori mai puţini ca de obicei, a anunţat miercuri Catherine Pegard, administratoarea domeniului, informează AFP.

''Zilnic, am ajuns la circa 10.000, mai mulţi în timpul weekendului, mai puţini în timpul săptămânii întrucât vizitatorii noştri sunt în exclusivitatea francezi. Constatăm că, încet-încet, vin şi străini - germani, olandezi, câţiva italieni'', a declarat Pegard pentru postul de radio RTL.

De obicei, castelul, vizitat în proporţie de 80% de străini, primea 30.000 de persoane în fiecare zi în această perioadă, a precizat aceasta.

''Din punct de vedere financiar nu ne revenim deloc'', a spus Pegard cu regret, adăugând că domeniul, care s-a redeschis pentru public pe 6 iunie, ''a pierdut 45 de milioane'' de euro de la începutul perioadei de izolare.

''Acest lucru ne dă mult de gândit despre ceea ce ar trebui să fim, ce ar trebui să facem, întregul nostru model, îndrăznesc să spun, este în colaps'', a precizat ea, amintind că, ''de-a lungul istoriei, închiderea castelului nu s-a întâmplat decât o singură dată, în momentul declarării celui de-Al Doilea Război Mondial''.

Totodată, ea a oferit garanţii că ''nu va face economii'' la capitolul personal, atât în ceea ce-i priveşte pe cei circa 1.000 de salariaţi ai castelului, cât şi cele 20.000 de alte persoane ''care colaborează'' cu domeniul.

Luvru, muzeul cel mai vizitat din lume, s-a confruntat de asemenea cu scăderea numărului de vizitatori, de patru ori mai puţini în iulie, când i-au trecut pragul 10.000 de vizitatori zilnic, un nivel cu toate acestea în conformitate cu estimările conducerii instituţiei.