Rapperul american Kendrick Lamar a obținut marți opt nominalizări la premiile MTV Video Music Awards (VMA) pentru critica sa virulentă asupra exceselor de faimă și social media în videoclipul său „Humble”, în timp ce compatrioata sa Katy Perry cu „Chained to the Rythm” și canadianul Weekend cu „Reminder” au primit câte cinci nominalizări.

Videoclipul „Humble” al lui Lamar, în care rapper-ul este văzut culcat pe grămezi de bani, recreând faimoasa pictură a lui Leonardo da Vinci „Cina cea de taină” și cu părul în flăcări, va lupta pentru titlul de clipul anului, principalul premiu al galei. La această categorie au mai fost nominalizate „Reminder” (The Weeknd), „24K Magic” (Bruno Mars), „Scars To Your Beautiful” (Alessia Cara) și „Wild Thoughts” (DJ Khaled cu Rihanna și Bryson Tiller).

Videoclipul cu buget mare al melodiei „Chained to the Rhythm”, în care Katy Perry apare într-un parc tematic retro-futurist numit Oblivia, a obținut patru nominalizări, inclusiv la categoriile cel mai bun cântec pop și cele mai bune efecte vizuale. Cântăreața a obținut o nominalizare și pentru cea mai bună colaborare ca artist invitat la piesa de vară „Feels” a scoțianului Calvin Harris. Premiul la categoria Artistul anului va fi disputat atât de artiști cât și de artiste, după ce canalul american a decis să renunțe la distincția de gen care exista în categorii. Patru bărbați — Kendrick Lamar, The Weeknd, Bruno Mars și Ed Sheeran — și două femei — Ariana Grande şi Lorde — sunt pe listă pentru a obține acest titlu. Pentru prima dată, la toate categoriile nu se va mai face distincție între bărbați și femei. MTV a explicat că rolul său este de a „sparge barierele” și s-a bucurat de reacții pozitive când a suprimat categoriile de gen pentru MTV Movie și TV Awards în acest an, scrie AFP. Postul a anunțat, de asemenea, crearea unei noi categorii, „Cea mai bună luptă împotriva sistemului”, pentru a saluta clipurile „care îi inspiră pe spectatori și se ridică împotriva nedreptății”.

Primii candidați sunt John Legend cu „Surefire”, care abordează sentimentele anti-imigranți și anti-musulmani din Statele Unite, precum și „Immigrants: We Get the Job Done” din musicalul de succes „Hamilton”. În cursa pentru această nouă categorie intră și „Black SpiderMan” al rapperului Logic și „Light” al lui Big Sean, care abordează discriminarea rasială, „Scars to your Beautiful” a Alessiei Cara despre imaginea de sine și „Stand Up/ Stand N Rock #NoDAPL” al rapperului Taboo, împotriva conductei Dakota Acces. La această ediție este notabilă absența puternicului cuplu muzical Beyonce și Jay-Z, care nu au lansat nicio piesă în perioada de eligibilitate, 25 iunie 2016 — 23 iunie 2017, remarcă Reuters. Cel mai recent album al lui Jay-Z „4:44”, care a s-a bucurat de recenzii pozitive, a ratat termenul limită, fiind lansat la 30 iunie. Câștigătorii vor fi aleși de fani care trebuie să-i voteze pe site-ul www.vma.mtv.com. Gala MTV Video Music Awards va avea loc la 27 august în Inglewood, California.