Românii au descoperit în țara lor, în anul pandemiei, zone de vacanță despre care nici nu știau că există: Ciungetu Mălaia din Vâlcea, Colibița din Bistrița-Năsăud, plaja Cochilia din Tuzla ori barajul de la Stânca Costești. Alții au mers în Grecia și Turcia.

Un studiu care analizează percepția românilor față de călătorii în anul pandemic 2020, realizat de agenția Hello Holidays în luna ianuarie arată că românii și-au descoperit țara și au găsit destinații extreme despre care nu aveau cunoștință că există. Muntele, dar și litoralul, au atras cei mai mulți dintre turiștii care și-au petrecut vacanța în România. Au călătorit cu familia, au optat în special pentru spații de cazare cu interacțiune redusă cu alți turiști și au plătit sub 500 de euro/persoană.

Jumătate dintre călătoriile externe au fost realizate în Grecia și Turcia, însă 8% au zburat spre zone mai îndepărtate precum Bali, Zanzibar, Maldive, Cuba, Mexic.

43% dintre cei chestionați au avut o vacanță în România, 57% au mers în vacanță în străinătate. Pentru 80% dintre turiștii de România și 43% dintre cei care au călătorit în străinătate, vacanța din 2020 a costat sub 500 de euro/persoană. Cel mai tânăr turist are 18 ani (două persoane), cel mai în vârstă, 82 de ani (două persoane).

La studiu au participat 1.840 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 82 de ani, majoritatea femei (77%).

774 de persoane – turiști în România în 2020 au avut 865 de vacanțe, cele mai multe la munte (30%) și la mare (29,3%), dar și în orașe (14%), zonele balneo (9%), Delta Dunării (9%), Maramureș (4,7%) și Bucovina (1,6%).

„În anul pandemiei, au fost în vacanță la Ciungetu Mălaia din județul Vâlcea, Colibița din județul Bistrița Năsăud, Trei Ape și Văliug din județul Caraș Severin, Lepșa județul Vrancea, Gura Teghii din județul Buzău, plaja Cochilia din Tuzla, barajul de la Stânca Costești, Lacul Scropoasa din Munții Bucegi. Sau la Cazanele Dunării, care au atras 2% din numărul turiștilor de România anul trecut, evidențiază studiul, o zonă inclusă și în programele noastre pentru vacanțe interne de mai mult timp”, arată Cosmin Vasile, de la agenția organizatoare.

80% dintre ei au cheltuit cel mult 500 de euro pentru vacanță, au călătorit cu mașina personală (88%) și au locuit, jumătate dintre ei, în vile, cabane, pensiuni ori apartamente închiriate. O treime, în hoteluri de trei stele.

Top cinci destinații externe în 2020 e dat de Grecia, Turcia, Bulgaria, Egipt și Spania, cu peste 71% din totalul călătoriilor. Hotelurile de patru stele (31%) și trei stele (24%) au fost majoritare în alegerea lor, pentru hoteluri de cinci stele optând 16% dintre români, iar restul au optat pentru apartamente/studiouri și vile.

Pentru cei mai mulți dintre ei, 43%, vacanța a costat sub 500 de euro de persoană, o treime a plătit până în 1.000 de euro și numai 3% peste 2.000 de euro/persoană, în destinații exotice ori circuite prin mai multe țări.

Destinațiile externe vizate pentru 2021 sunt Grecia (35%), Turcia (34%), dar și Spania (4,3%), Italia (3,1%), Bulgaria (3%), Dubai (2,7%), Maldive (2,2%), Portugalia (2%), Egipt (1,4%), Franța (1,2%), la care se adaugă, într-un număr mai mic, Zanzibar, Bali, Croația, Cipru, Mexic, Malta, Statele Unite, Thailanda, Rusia, Austria – în total 1.835 de călătorii.

În România, pentru care au fost declarate 160 de călătorii, cele mai multe opțiuni sunt pentru litoral (50%), munte (13%), stațiunile balneo (13%), Delta Dunării (7%). Restul spun că vor să aibă o vacanță oriunde, în România.