Un schelet de Tyrannosaurus Rex în vârstă de 67 de milioane de ani, numit Stan, va fi scos la licitație de casa Christie’s pe 6 octombrie și ar putea aduce între 6 și 8 milioane de dolari.

Stan este una dintre cele aproximativ 50 de fosile de acest fel descoperite vreodată și a fost expusă ani de zile la Black Hills Institute of Geological Research din Dakota de Sud.

Stan este și una dintre cele mai complete fosile de T-Rex găsite vreodată, cu 188 de oase și cu dinți de peste 11 centimetri lungime. A fost adesea folosit ca model pentru figurine și reprezentări ale dinozaurului.

Fosila a fost găsită în 1987 de paleontologul amator Stan Sacrison, de unde și numele fosilei, în Formația Hell Creek, parte a unei zone care se întinde din Dakota de Nord și Dakota de Sud până în Wyoming și Montana. Inițial, a fost identificat greșit ca un Triceratops. Dar în 1992 paleontologii institutului l-au recunoscut ca fiind T-Rex.

Paleontologii spun că T-Rex, care ar fi cântărit între 7 și 8 tone la vârf, a avut o viață dificilă și violentă. El a suferit o ruptură a gâtului, cu două dintre vertebre sudate între ele și o a treia imobilizată. De asemenea, avea craniul și coastele străpunse.

Afacerile cu vânzări de fosile, meteoriți și alte trofee din zona științelor naturii au fost numeroase, dar un T-Rex este o raritate și ar putea atrage un public de ofertanți bogați din întreaga lume.

Cea mai recentă fosilă de T-Rex vândută la licitație a fost „Sue”, găsită tot în Dakota de Sud, care s-a vândut cu 8,36 milioane de dolari în 1997. Un consorțiu care a inclus McDonald’s și Walt Disney World Resort a cumpărat fosila și a donat-o Muzeului de Istorie Naturală din Chicago.

Oricine îl cumpără pe Stan va primi toate cele 188 de oase și structura de sprijin, dar scheletul va trebui asamblat. Christie’s a spus că un cumpărător va putea lucra cu compania care a asamblat fosila pentru a o demonta și a o reasambla.