Starul muzicii pop Shakira, acuzată de fraudă de fiscul spaniol, un delict care în Spania se poate pedepsi cu până la doi ani de închisoare, a plătit taxe de peste 20 de milioane de euro.

Cotidianul catalan El Periodico a scris, marţi, citând o sursă, că artista columbiană a plătit această sumă „pentru a acoperi datorii reclamate de fiscul spaniol”. Suma corespunde taxelor datorate pentru anul 2011. Fiscul spaniol a depus o plângere oficială la instanţa competentă din Barcelona, acuzând-o pe Shakira de neplata taxelor, fapt ce a dus la deschiderea unei anchete, a declarat Jose Miguel Company, purtător de cuvânt din partea procuraturii. Plângerea vizează taxe neplătite din perioada 2012 - 2014.

Deși locuiește în această țară de mulţi ani, cu partenerul său de viață, jucătorul de fotbal Gerard Piqué, Shakira a explicat că, în toată această perioadă, a avut foarte multe deplasări în străinătate și că veniturile sale au provenit din concerte pe care le-a susținut în afara Spaniei. De asemenea, Shakira s-a mutat oficial în Spania abia în 2015, până atunci având reşedinţa în Bahamas. Însă fiscul spaniol a informat-o că, dacă locuiește mai mult de 183 de zile în această țară, este obligată să o declare ca reședință fiscală și să plătească impozite ca toată lumea. Avocatul cântăreței spune că este vorba de o „diferență de criterii și nu de o fraudă fiscală”, însă autoarea hitului „Chantaje” risca o pedeapsă de până la doi ani de închisoare.

De-a lungul carierei, Shakira a primit numeroase distincţii, printre care două premii Grammy şi 13 Latin Grammy, şi a fost nominalizată la premiile Globul de Aur în 2007, pentru melodia „Despedida”, inclusă pe coloana sonoră a filmului „Dragoste în vremea holerei”, de Mike Newell. Printre cele mai reuşite colaborări ale cântăreţei au fost cele cu Beyonce şi Wyclef Jean, pentru piesele „Beautiful Liar” şi „Hips Don't Lie”.

Cel mai recent album de studio al său, al 11-lea, intitulat „El Dorado”, a fost lansat în mai 2017. Albumele Shakirei s-au vândut în peste 70 de milioane de copii pe plan mondial.