Statuia celebrei balerine amerindiene Marjorie Tallchief a fost furată și vândută la fier vechi pentru 250 de dolari. Reprezentanții Muzeului de Istorie din Tulsa sunt devastați și au început o strângere de fonduri online pentru cei 15.000 de dolari pentru a acoperirea francizei.

Marjorie Tallchief a dansat pentru președinți, a dansat învârtindu-se în toată lumea și a avut faimă mondială. Locuitorii din Oklahoma, țara sa natală, au onorat-o pe balerină cu o statuie de bronz, scrie The Washingtowon Post..

Timp de 15 ani, statuia care o înfățișa pe Tallchief a supravegheat peluza de vest a Societății și Muzeului de Istorie din Tulsa. Balerina era reprezentată de un corp „înghețat” în mișcare, în vârful picioarelor, cu un picior ridicat în pas și cu brațele întinse pe piept și pe frunte. Acolo a stat statuia până săptămâna trecută, când hoții au făcut-o bucăți și au vândut-o la un centru de reciclare pentru aproximativ 250 de dolari.

„Suntem devastați”, au declarat oficialii muzeului într-o postare pe Facebook.

Detectivii investighează, iar oficialii muzeului au început o strângere de fonduri online pentru cei 15.000 de dolari despre care spun că sunt necesari pentru a acoperi franșiza de asigurare a operei de artă și pentru a întări securitatea pentru alte câteva sculpturi în aer liber de pe proprietate.

Statuia lui Tallchief era una dintre statuile „Five Moons” ale muzeului, lucrări din bronz care înfățișează cinci dintre renumitele balerine amerindiene din Oklahoma. Celelalte patru sunt sora lui Tallchief, Maria; Yvonne Chouteau; Rosella Hightower și Moscelyne Larkin.

„Aceste femei au avut un impact extraordinar asupra istoriei”, a declarat Sharon Terry, fost director al Societății Istorice din Tulsa, pentru Tulsa World, atunci când statuile au fost dezvelite. „S-a mai spus de multe ori înainte, dar este la fel de adevărat: lumea baletului era exclusiv europeană până când au apărut aceste cinci femei indiene, toate din mici orașe din Oklahoma. Ele au făcut cu adevărat un loc pentru americani în lumea baletului”.

Artiștii locali Monte England și Gary Henson au creat statuile, a precizat muzeul. England a lucrat la două dintre ele înainte de a muri, în 2005, iar Henson a terminat proiectul în 2007.