Chinezii sărbătoresc Anul Nou conform unui calendar care ține seama de ciclurile Lunii, iar fiecare an este asociat unuia dintre cele 12 semne ale Zodiacului lor, căruia i se alătură unul dintre elementele metal, apă, lemn, foc, pământ.

 

Cele 12 semne ale Zodiacului chinezesc sunt: șobolanul, boul, tigrul, iepurele, dragonul, șarpele, calul, oaia (capra), maimuța, cocoșul, câinele și porcul. Apartenența la o anumită zodie se stabilește, în Zodiacul chinezesc, în funcție de anul nașterii, iar nu în funcție de data nașterii. Astfel, o anumită zodie se repetă o dată la 12 ani. 2019, Anul Porcului de Pământ, este considerat de astrologii chinezi o perioadă bună pentru a face bani și pentru a investi. De asemenea, noul an chinezesc va fi unul al bucuriei, al prieteniei și iubirii pentru toate semnele zodiacului, pentru că porcul atrage succesul în toate aspectele vieții. Calendarul chinezesc ține seama de ciclurile Lunii, iar Anul Nou chinezesc nu are o data fixă: acesta cade însă întotdeauna în intervalul 21 ianuarie - 19 februarie, la a doua Lună nouă după solstițiul de iarnă. Conform tradiției, sărbătorirea Anului Nou chinezesc are loc 15 zile la rând, atât cât durează un ciclu lunar, de la Luna nouă la Luna plină. Fiecare dintre cele 15 zile de sărbătoare este dedicată unor anume activități sociale și familiale. În 4 februarie se va încheia Anul Câinelui de Pământ, iar, după Anul Porcului de Pământ, va urma cel al Șobolanului de Metal.

Cea mai importantă sărbătoare din calendarul chinezesc pune accentul pe familie și, de obicei, milioane de chinezi se grăbesc în zilele care preced Ajunul să părăsească marile orașe pentru a li se alătura celor dragi. Potrivit agenției de presă Xinhua, 413 milioane de persoane vor călători anul acesta spre locurile natale, pentru a se alătura familiilor.

Există o serie de obiceiuri și superstiții asociate primei zile a Noului An chinezesc. Astfel, oamenii trebuie, printre altele, să evite să spele rufe, podele, să nu stea în preajma copiilor care plâng, altfel vor avea ghinion tot anul. De asemenea, evită să își spele părul, obiectele ascuțite, să aibă datorii și este de preferat ca femeile să nu iasă din casă.

Potrivit astrologiei, persoanele născute sub semnul noului an, respectiv al Porcului (în 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007, 2019), vor avea parte de o perioadă marcată de ghinion.

Printre celebritățile născute în Anul Porcului se numără ducesa Camilla de Cornwall (1947), Elton John (1947), Hillary Clinton (1947), Simon Cowell (1959), Alan Sugar (1947), Amy Winehouse (1983), Elvis Presley (1935), David Bowie (1947).

Numerele norocoase pentru cei născuți sub semnul Porcului sunt 4, 6 și 8, culorile norocoase sunt galben, gri, auriu, florile norocoase sunt margaretele și hortensiile.

Persoanele născute sub semnul Porcului sunt motivate, cinstite și pline de entuziasm, se concentrează asupra scopurilor lor și își dedică toată energia pentru a le atinge. Sunt generoase cu ceilalți și caută poziții cheie în ceea ce privește cariera. Nu risipesc banii, dar nici nu își refuză plăceri și pot părea materialiste.

De ce apreciază chinezii Porcul? Simbolizează norocul, cinstea, prosperitatea, creatura fiind permanent bine hrănită și îngrijită. Porcul este și un semn al virilității, motiv pentru care imaginea acestuia este de obicei regăsită în dormitoarele celor care încearcă să aibă copii. Chinezii de pregătesc de noul an făcând curat în case, pe care apoi le decorează, printre ornamente fiind lanternele. Sărbătoarea debutează în ajun, cu o cină în familie, cu pește și găluște - simbolul prosperității. Adulții le oferă copiilor pachețele roșii, care conțin bani, pentru a-i păzi de rele și a le ura noroc.