Regizoarea Adina Pintilie a primit premiul Ursul de Aur pentru filmul "Nu mă atinge-mă/ Touch Me Not", la gala celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de la Berlin, care a avut loc sâmbătă seară.

Președintele juriului, regizorul Tom Tykwer, a declarat în introducerea câștigătorului premiului Ursul de Aur: "Vrem să decernăm premii nu numai pentru ce poate cinematografia și pentru locul în care se află, ci și pentru unde poate ajunge în viitor". Filmat pe o perioadă de zece săptămâni, între anii 2015 și 2017, cu o distribuție mixtă de actori profesioniști (Tomas Lemarquis, Laura Benson) și persoane reale, "Nu mă atinge-mă" este o explorare personală care pune sub semnul întrebării ideile preconcepute despre intimitate, ca aspect fundamental al existenței umane. Filmul scris, regizat și produs de Adina Pintilie este coprodus de Bianca Oana și Philippe Avril. Filmul este o coproducție România / Germania / Cehia/ Bulgaria / Franța, iar, în 2012, proiectul a fost selecționat pentru Atelierul secţiunii Cinéfondation de la Festivalul de la Cannes. Regizoarea Adina Pintilie a mai primit, sâmbătă seară, pentru același film, premiul pentru cel mai bun debut, din partea unui juriu care l-a avut în componență și pe regizorul Călin Peter Netzer. În vârstă de 38 de ani, Adina Pintilie a regizat şapte scurtmetraje şi două mediumetraje. Producţiile "Nu te supăra, dar..." (2007) şi "Oxigen/ Oxygen" (2010) au fost prezentate în peste 50 de festivaluri internaţionale, iar scurtmetrajul coregizat cu George Chiper "Balastiera#186" (2007) a fost selectat la Festivalul de film de la Locarno 2008 şi a câștigat premiul al doilea la Festivalul Internaţional de Film de la Miami şi menţiunea specială a Festivalului de la Trieste, în 2009. La limita dintre ficțiune și documentar, peliculele sale sunt caracterizate de un stil vizual foarte original, curajul de a experimenta cu limbajul vizual și o explorare fără compromis a psihicului uman. Din 2010, Adina Pintilie este și curatorul Bucharest International Experimental Film Festival (BIEFF). Juriul internațional care a decis anul acesta câștigătorii premiilor festivalului, ce au fost anunțați într-o gală care a avut loc la Berlinale Palast, a fost prezidat de regizorul, scenaristul compozitorul de muzică de film și producătorul Tom Tykwer. Ceilalți membri ai juriului au fost actrița belgiană Cécile de France, fotograful spaniol Chema Prado, fost director al Filmoteca Española, producătoarea americană Adele Romanski, compozitorul japonez Ryūichi Sakamoto și criticul de film Stephanie Zacharek, din SUA.

În total 24 de filme, din care 19 în competiție pentru urșii Berlinalei, au format selecția oficială a evenimentului. Anul trecut, premiul Ursul de Aur a revenit peliculei "On Body and Soul", de Ildikó Enyedi. Festivalul de film de la Berlin are loc în perioada 15-25 februarie.