Un tablou de Pablo Picasso furat în urmă cu două decenii, estimat la 25 de milioane de euro şi care a servit mulţi ani drept garanţie în afaceri cu arme şi droguri, a fost descoperit în Olanda de un expert supranumit „Indiana Jones al lumii artelor”.

 

Tabloul în ulei a făcut parte din colecţia privată a lui Pablo Picasso până la moartea celebrului pictor spaniol şi a fost furat în 1999 de pe un iaht ancorat în portul din Antibes, sudul Franţei. Vasul îi aparţinea unui şeic saudit, iar, după jaf, toţi proprietarii de iahturi din zonă s-au văzut nevoiţi să îşi reevalueze sistemele de securitate.

Comoara a servit mulţi ani drept garanţie în mai multe afaceri cu arme şi droguri şi a fost regăsită de Arthur Brand, un expert în artă olandez, supranumit „Indiana Jones al lumii artelor”, după mai multe anchete de succes.

„Portrait de Dora Maar”, cunoscut şi sub titlul „Buste de Femme (Dora Maar)”, a fost realizat în 1938 şi o prezintă pe una dintre amantele şi muzele celebrului pictor, care a trăit între anii 1881 - 1973. La momentul jafului, tabloul era estimat la 7 milioane de euro.

Autorităţile franceze nu au reuşit să găsească tabloul şi au închis cazul în cele din urmă.

Ancheta desfăşurată de Arthur Brand a permis însă redescoperirea tabloului. În 2015, expertul a aflat că un „Picasso furat de pe un vas” era folosit ca monedă de schimb în tranzacţii ilicite încheiate în Olanda. La jumătatea lunii martie, în mijlocul nopţii, doi indivizi care lucrau pentru un om de afaceri olandez i-au bătut la uşă, cu tabloul sub braţ. Opera era învelită într-un cearşaf şi în saci de gunoi de culoare neagră, a povestit Arthur Brand. Omul de afaceri se pare că nu ştia că tabloul era furat, a spus expertul, care a anunţat poliţiile olandeză şi franceză. Actualul „proprietar” nu a fost pus sub acuzaţie.

Tabloul a fost predat unei companii de asigurări al cărei nume nu a fost făcut public.

Expertul olandez Arthur Brand a devenit celebru la nivel internaţional în 2015, după ce a descoperit în Germania doi cai din bronz care decorau intrarea în Cancelaria lui Adolf Hitler şi care au dispărut după căderea zidului Berlinului, în 1989. Caii au fost realizaţi de Josef Thorak, unul dintre sculptorii oficiali ai celui de-Al Treilea Reich.