Valul de căldură din India și Pakistan „testează limitele capacității de supraviețuire a oamenilor", spune un expert, citat de CNN.

Temperaturile din unele părți ale Indiei și Pakistanului au atins niveluri record, punând în pericol viețile a milioane de oameni, în timp ce efectele crizei climatice se resimt în tot subcontinentul. Temperatura maximă medie pentru nord-vestul și centrul Indiei în luna aprilie a fost cea mai ridicată de la începutul înregistrărilor, în urmă cu 122 de ani, ajungând la 35,9 și 37,78 grade Celsius, potrivit Departamentului indian de meteorologie (IMD).

Luna trecută, la New Delhi s-au înregistrat șapte zile consecutive de peste 40 de grade Celsius, cu trei grade peste temperatura medie pentru luna aprilie, potrivit specialiștilor de la CNN. În unele state, căldura a închis școlile, a deteriorat culturile agricole și a pus presiune asupra aprovizionării cu energie, în timp ce oficialii au avertizat locuitorii să rămână în case și să se hidrateze.

Valul de căldură a fost resimțit și de vecinul Indiei, Pakistan, unde orașele Jacobabad și Sibi din provincia sud-estică Sindh au înregistrat vineri maxime de 47 de grade Celsius, conform datelor transmise la CNN de către Departamentul de Meteorologie din Pakistan (PMD). Potrivit PMD, aceasta a fost cea mai ridicată temperatură înregistrată în orice oraș din emisfera nordică în acea zi.