Noul film al regizorului Corneliu Porumboiu, „La Gomera/ The Whistlers”, a fost inclus de prestigioasa publicație The Hollywood Reporter printre senzațiile Festivalului de la Cannes din acest an, alături de producțiile cu care vin cineaști precum Terrence Malick și Quentin Tarantino.

 

Criticul Todd McCarthy, de la The Hollywood Reporter, a anunțat că filmul „La Gomera/ The Whistlers”, de Corneliu Porumboiu, se numără printre producțiile pe care le are în vedere la cea de-a 72-a ediție a Festivalului de la Cannes.

„De la imprevizibilul, dar uneori inspiratul autor român Corneliu Porumboiu («Polițist, adjectiv»), acest film pare excentric cu bună știință, concentrat asupra unui jaf în mica insulă La Gomera, din Canare. Poate spune ceva faptul că festivalul l-a inclus în competiție”, a notat criticul.

Filmul spune povestea lui Cristi, un ofiţer de poliţie care ajunge în insula La Gomera, în Spania, pentru a învăţa limbajul „el silbo”, o formă de comunicare prin fluierat, specifică zonei. Misiunea lui este de a-l elibera pe Zsolt, un afacerist controversat aflat în arest în Bucureşti.

„Gomera” îi are în distribuţie pe Vlad Ivanov, în rol principal, Catrinel Menghia (Marlon), Rodica Lazăr şi Sabin Tambrea. Filmările au avut loc anul trecut în Bucureşti şi pe insula La Gomera din Spania.

Filmul, scris şi regizat de Corneliu Porumboiu, are imaginea semnată de Tudor Mircea, scenografia este realizată de Simona Pădureţu, designer de costume este Dana Păpăruz, iar Arantxa Etcheverria Porumboiu este responsabilă de direcţia artistică.

„Filmul se concentrează pe o posibilă folosire a limbajului ancestral el silbo într-o lume în care comunicarea a devenit din ce în ce mai controlată, cu un conflict direct între verbal şi non-verbal”, declara Corneliu Porumboiu.

McCarthy completează lista de cinci pelicule care i-au reținut atenția din programul festivalului din 2019 cu drama de război „A Hidden Life”, regizată de Terrence Malick, „The Traitor/ Il traditore”, pelicula cu care intră în competiție Marco Bellocchio, „The Lighthouse”, filmul lui Robert Eggers, cu Willem Dafoe și Robert Pattinson, dar și noua peliculă a lui Quentin Tarantino, „Once Upon a Time in Hollywood”, care îi are în distribuție pe Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Dakota Fanning și Al Pacino.

Cea de-a 72-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc între 14 și 25 mai.