Tricoul purtat de Diego Maradona, „Mâna lui Dumnezeu”, atunci când a marcat două dintre cele mai memorabile goluri din istoria fotbalului, la Cupa Mondială din 1986 din Mexic, a fost vândut la licitație cu peste 7 milioane de lire sterline.

În timpul sfertului de finală Anglia-Argentina de pe stadionul Azteca din Ciudad de Mexico, mingea a fost lovită clar de mâna jucătorului argentinian înainte de a se cuibări în plasă pentru primul gol, care a devenit cunoscut sub numele de „mâna lui Dumnezeu”. La vremea respectivă, atacantul a descris golul ca fiind făcut „un pic cu capul lui Maradona și un pic cu mâna lui Dumnezeu”.

În timpul meciului, marele fotbalist, care a murit în 2020, a marcat „golul secolului”, când a driblat o mulțime de jucători ai Angliei înainte de a înscrie împotriva portarului Peter Shilton, în victoria cu 2-1 în Mexico City, în drumul spre câștigarea turneului de către echipa sa.

Tricoul a fost vândut pentru 7.142.500 de lire sterline, marcând un nou record de licitație pentru un obiect de memorialistică sportivă, potrivit Sotheby's. Brahm Wachter, șeful departamentului de colecții moderne și de îmbrăcăminte de stradă de la Sotheby's, a declarat că a existat un „entuziasm nefiltrat” în timpul licitației. El a spus: „Acest tricou istoric este o amintire tangibilă a unui moment important nu numai în istoria sportului, ci și în istoria secolului XX. În săptămânile care au trecut de când am anunțat licitația, am fost invadați de fani ai sportului și colecționari deopotrivă, entuziasmați, iar acest entuziasm nefiltrat s-a reflectat în licitație. Acesta este, fără îndoială, cel mai râvnit tricou de fotbal care a ajuns vreodată la licitație și, prin urmare, este potrivit ca acesta să dețină acum recordul de licitație pentru orice obiect de acest gen”.

Tricoul a provenit din colecția mijlocașului englez Steve Hodge, care i-a trimis involuntar mingea lui Maradona înainte de momentul „Mâna lui Dumnezeu”. Hodge a fost jucătorul cu care Maradona a făcut schimb de tricouri după meci. Era începutul reprizei a doua când Maradona l-a învins pe Shilton, folosindu-şi mâna pentru a direcționa mingea pe lângă portarul Angliei și a trimis-o în plasă. Momentul avea să-i revolte pe fanii englezi pentru mulți ani, dar nimeni nu a putut nega strălucirea argentinianului patru minute mai târziu, când a preluat mingea în apropierea liniei de mijloc și trecut practic prin toată echipa engleză înscriind un gol fabulos. Gary Lineker avea să dea speranțe Angliei cu un gol mai târziu în timpul reprizei, dar echipa antrenorului Bobby Robson nu a reușit să găsească egalarea.