Un celebru vlogger spaniol care a umilit un român pe străzile din Barcelona, filmându-l când mânca biscuiți Oreo umpluți cu pastă de dinți, a fost condamnat la 15 luni închisoare și la plata unei sume de 20.000 de euro către victima sa fără adăpost. Judecătorul a afirmat că vloggerul Kanghua Ren, cunoscut sub numele de ReSet, care e născut în China dar stabilit în Spania, a dovedit predispoziția spre un „comportament crud”. Vedeta consacrată pe platforma YouTube l-a păcălit pe un român care locuia pe străzile Barcelonei să mănânce biscuiți umpluți cu pastă de dinți și a difuzat imaginile care surprind incidentul. Judecătorul din Barcelona i-a interzis lui Kanghua Ren să mai dețină vreun cont pe platforme sociale timp de cinci ani. ReSet este unul dintre primii 200 cei mai cunoscuți youtuberi din Spania și America Latină, având 1,1 milioane de urmăritori. El a acceptat o provocare în 2017 să scoată crema din biscuiții Oreo pentru a o înlocui cu pastă de dinți. Volggerul i-a oferit 20 de dolari unui român care locuia pe stradă pentru a mânca biscuiții cu pastă de dinți.

„Poate am mers un pic prea departe, dar să privim partea bună: l-am ajutat să-și curețe dinții. Nu cred că îi mai spălase de când a ajuns sărac”, a comentat tânărul ReSet, în vârstă de 21 de ani.

Înregistrarea a provocat reacții vehemente și a fost șters. ReSet a încercat să îi dea 300 de euro românului și fiicei acestuia pentru a-i determina să nu îl dea în judecată. Judecătorul Rosa Aragonés a remarcat faptul că Ren nu era la primul incident de acest gen, fiind predispus la hărțuirea celor vulnerabili. Pentru „comportamentul crud”, ea l-a găsit vinovat de violarea integrității morale a persoanei fără adăpost. Instanța a constatat că singurul motiv al faptelor lui Ren a fost intenția de a „atrage atenția bolnavă din partea urmăritorilor său” pentru a crește veniturile din publicitate generate de înregistrarea video.

În Spania, condamnările la mai puțin de doi ani de închisoare sunt suspendate pentru cei care se află la prima faptă.