Un lot de 110 documente inedite aparținând lui Albert Einstein a fost prezentat de o universitate din Tel Aviv, Israel, prefațând sărbătorirea a 140 de ani de la nașterea savantului, pe 14 martie.

 

Documentele au fost prezentate într-o conferință de presă la Universitatea Ebraică din Tel Aviv, unde Einstein se numără printre fondatori. Este vorba despre scrisori și scrieri personale, ca și schițe științifice redactate între anii 1944 și 1948. Între ele se află patru scrisori trimise de Einstein prietenului său inginerul elvețian Michele Besso.

Trei dintre aceste scrisori, datate 1916, se referă la ideea lui Einstein legată de absorbția și emisia de lumină în cazul atomilor, arată un comunicat al universității. Ideea a stat la baza tehnologiei laser.

Profesorul Hanoch Gutfreund, directorul Arhivelor Einstein de la Universitatea Ebraică, a descris ineditele documente ale savantului drept „caracteristice minții sale creative”. „A umplut pagini întregi cu calcule matematice, care erau fie pregătirea unui articol uimitor, fie schițe ale ideilor sale ce pregăteau teoria întregului”, a spus profesorul.

De asemenea, între noile documente se găsesc scrisori care prezintă perspectiva pe care o avea Einstein asupra climatului politic din Europa acelor ani, ca evreu care a crescut în Germania. Savantul a lăsat toate scrierile sale personale și științifice Universității Ebraice din Tel Aviv, până în prezent, arhiva depășind un număr de 80.000 de documente, de la manuscrise și corespondență până la fotografii și materiale legate de activitatea sa publică.

Noul lot de manuscrise a fost achiziționat pentru arhivă de Fundația familiei Crown-Goodman din Chicago, de la un colecționar privat din Chapel Hill, Carolina de Nord.

În octombrie 2017, o notă redactată de Einstein, privind teoria relativității, a fost vândută la licitație pentru 1,56 de milioane de dolari.

Albert Einstein a publicat, în 1905, teoria relativităţii restrânse, completată, în 1915, cu teoria relativităţii generalizate, în care a afirmat că timpul accelerează sau încetineşte în funcţie de viteza de deplasare a unui obiect în spaţiu, relativ la poziţia unui alt obiect. Teoria relativităţii a lui Einstein se află la originea a numeroase romane science-fiction, care pun accentul pe distorsiunea timpului şi a spaţiului. Albert Einstein a fost recompensat în 1921 cu premiul Nobel pentru fizică.