Românii se ceartă în vacanță deoarece, brusc, petrec mai mult timp cu partenerul, este concluzia psihoterapeutului Beatrice Popescu.

Potrivit specialistului, românii au așteptări prea mari atunci când pleacă în vacanță, iar conflictele pornesc frecvent încă din faza planificării deoarece fiecare are propria viziune asupra concediului.

„O vacanță este visată tot timpul anului și avem așteptări enorme de la acea perioadă: să reparăm casa sau mașina, să ne vedem cu vechii prieteni, să ajungem la părinții din alte orașe sau țări, să vizităm destinații noi, incitante și să ne și relaxăm! Unii oameni își fac liste imense de obiective pe care trebuie să le bifeze într-o singură vacanță de 7-8 zile. Acest <trebuie> este lipsit de sens, pentru că atunci când apare obligativitatea, plăcerea dispare. O vacanță de calitate nu este una în care reușim să vedem 10-15 obiective, iar la sfârșitul ei suntem epuizați și frustrați de plafonul cheltuielilor, ci e una în care reușim să ne relaxăm, fără presiuni și cerințe exterioare sau așteptări aberante”, a explicat psihoterapeutul Beatrice Popescu.

Un alt motiv al conflictelor apărute în timpul vacanței este că unii adulți nu mai știu să petreacă timp în cuplu.

„Uneori, și acest lucru s-a observat în pandemie, cuplurile fără copii nu reușesc să se deconecteze în prezența partenerului, pare că brusc, după ce un an întreg s-a împărțit timpul între casă și job, în vacanță există prea mult timp la dispoziție în prezența partenerului și, invariabil, apar pe tapet nemulțumiri mai vechi, legate de relația cu socrii, cu părinții, nemulțumiri financiare. În plus, în loc să se concentreze pe călătoria în sine, unii își iau cu ei munca în vacanță, refuzând să se bucure de starea de vacanță”, a adăugat Beatrice Popescu.

Un alt factor care poate afecta relațiile din cadrul familiei are legătură cu schimbarea mediului înconjurător. Unii părinții, mai ales cei care au copii mai mici, sunt mai atenți, ceea ce tensionează relațiile între membrii familiei.