Cercetătorii israelieni au descoperit că liliecii sălbatici posedă abilităţi cognitive avansate, considerate anterior unice la om, a anunţat Universitatea din Tel Aviv (TAU).

 

Studiul, publicat luni în jurnalul ştiinţific Current Biology, s-a bazat pe monitorizarea unei colonii de liliac egiptean frugivor, care trăieşte în libertate la grădina zoologică a TAU, timp în care animalele au navigat şi au căutat hrană.

Concentrându-se asupra unor trăsături precum memoria episodică, călătoria mentală în timp, planificarea şi gratificarea întârziată, echipa de oameni de ştiinţă a constatat că liliecii pot planifica şi utiliza experienţele anterioare. Astfel, specialiştii au identificat dovezi ale capacităţii liliecilor de a călători mental în timp şi ale memoriei episodice.

Aceste abilităţi cognitive, considerate anterior exclusive oamenilor, includ rememorarea experienţelor şi planificarea.

Pentru a afla dacă liliecii au o hartă temporală mentală, cercetătorii i-au împiedicat să părăsească colonia pentru diferite perioade.

S-a constatat că, după o săptămână, liliecii experimentaţi evitau copacii care nu mai dădeau rod, ceea ce indică faptul că aceştia puteau estima timpul scurs de la ultima lor vizită şi îşi aminteau care dintre copaci aveau perioade scurte de rodire.

Liliecii tineri şi neexperimentaţi nu puteau face acest lucru, ceea ce sugerează că abilitatea este dobândită.

Pentru a afla dacă liliecii prezintă comportamente orientate spre viitor şi sunt capabili de planificare, cercetătorii au observat traseul fiecărui exemplar către primul copac din seara în care ieşeau afară.

De obicei, liliecii zburau direct către un anumit copac pe care îl cunoşteau, uneori aflat la 20 sau 30 de minute distanţă. Atunci când copacul era mai îndepărtat, liliecii zburau mai repede, ceea ce indica faptul că îşi planificau traseul. De asemenea, ei treceau pe lângă alţi copaci, chiar şi pe lângă cei cu surse bune de hrană, vizitaţi recent, demonstrând astfel gratificarea întârziată.

În plus, primii lilieci care au părăsit colonia au ales copaci cu fructe bogate în zahăr, în timp ce liliecii care au ieşit mai târziu au căutat fructe bogate în proteine, indicând faptul că aceste vieţuitoare ştiu nu doar unde zboară, ci şi ce fel de hrană caută.

Cercetătorii au concluzionat că liliecii frugivori sunt capabili de un proces decizional destul de complex, care implică cele trei întrebări: „unde?", „când?" şi „ce?".