„Le Menhir d'or", un volum necunoscut din seria "Asterix" şi restaurat pe baza unei "cărţi-vinil" din 1967, va fi lansat în Franţa în două tipuri de formate, album tipărit şi audiobook.

Deşi acest nou opus din universul „Asterix" nu este unul inedit, puţini cititori îl cunosc, deoarece, la scurt timp după lansarea vinilului însoţit de un caiet ilustrat, „acea aventură unică a devenit aproape de negăsit de către publicul larg", au explicat reprezentanţii editurii Albert Rene.

Cu un scenariu de Rene Goscinny, „Le Menhir d'or" prezintă aventurile lui Assurancetourix - săteanul căruia toţi îi spun să tacă la toate banchetele, întrucât cântă foarte prost - în timpul unui concurs al barzilor din Galia.

Pentru acest album de 48 de pagini, desenele lui Albert Uderzo, decedat în luna martie, au fost în întregime refăcute, deoarece lăsau impresia că nu mai corespundeau normelor de calitate actuale.

„Am găsit această comoară, care a avut mare succes în epocă şi care este necunoscută sau foarte puţin cunoscută de tinerele generaţii. A fost nevoie de o muncă de restaurare, deoarece nu aveam desenele originale", a explicat pentru AFP directorul general al editurii Albert Rene, Celeste Surugue. „Schiţele restaurate au fost prezentate lui Uderzo, sunt desene pe care el nu le-a mai văzut de foarte mult timp, însă şi-a amintit de această aventură", a adăugat el.

Versiunea audio a noului album poate fi descărcată în regim de gratuitate pe toate marile platforme de audiobook. Iar publicul va putea să îl audă în sfârşit pe Assurancetourix.

„Îl auzim cântând. În fine, «cântând» este un cuvânt prea mare: îl auzim încercând să cânte şi aş recomanda cumpărătorilor să dea volumul mai mic în acel moment", a adăugat, în glumă, Celeste Surugue.

„Asterix este mai în formă ca niciodată. Titlurile de fond, cele semnate de Uderzo şi Goscinny, sunt într-o creştere foarte mare, cu un procent de două cifre în acest an. Este vorba fără îndoială de o valoare cu rol de refugiu în care părinţii şi copiii se regăsesc", a adăugat directorul editurii Albert Rene.