Realizatorul de televiziune american Anthony Bourdain, care a murit vineri, la vârsta de 61 de ani, s-a sinucis prin spânzurare.

„Anthony a fost descoperit mort în această dimineață (vineri-n.r.) în camera sa de hotel din Franța. S-a spânzurat în camera sa de hotel", a anunțat, vineri, la postul de televiziune CNN jurnalistul Brian Stelter.

„Cu extraordinară tristețe confirmăm decesul prietenului și colegului Anthony Bourdain", a transmis CNN și într-un comunicat, vineri dimineață.

„Dragostea lui pentru aventură, noi prieteni, mâncare și băutură bune și poveștile remarcabile despre lume au făcut din el un povestitor unic. Talentele sale nu au încetat să ne uimească și îi vom simți lipsa foarte mult. Suntem alături de fiica și familia lui în aceste extrem de dificile momente", se arată în același comunicat.

Bourdain se afla în Franța, la Strasbourg, pentru a realiza un nou episod din seria difuzată de CNN, Parts Unknown. Prietenul său apropiat maestrul bucătar Eric Ripert a descoperit trupul neînsuflețit al lui Bourdain.

Bourdain era un maestru, atât în bucătărie, cât și în media. Prin emisiunile sale TV și cărți, a explorat condiția umană și a contribuit la schimbarea concepțiilor despre mâncare, călătorii și înșiși oamenii. A pledat pentru cauza populațiilor marginalizate și pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă în restaurante.

De-a lungul carierei, a primit aproape toate premiile oferite în industria de televiziune, printre care trofeul Peabody, în 2013, oferit vedetei și seriei sale „Parts Unknown", pentru "lărgirea vălului palatin și a orizonturilor în egală măsură".

În discursul de acceptare a acestui premiu, Bourdain a descris modul în care lucrează.

„Punem întrebări simple: Ce te face fericit? Ce mănânci? Ce îți place să gătești? Și oriunde în lume mergem, punem aceste simple întrebări", a spus acesta. „Primim răspunsuri cu adevărat uimitoare", a completat el.

The Smithsonian Institute l-a numit "starul rock original" al lumii gastronomice.

Bourdain a absolvit, în 1978, Culinary Institute of America și a lucrat în multe restaurante celebre. În 1999, a scris un articol în The New Yorker, „Don't Eat Before Reading This", care a stat apoi la baza unui volum bestseller, lansat în 2000, „Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly". Cartea i-a adus celebritatea la nivel mondial.

Inițial a fost gazda emisiunii „A Cook's Tour" pe Food Network, apoi a realizat programul "Anthony Bourdain: No Reservations" pe Travel Channel. „No Reservations" a fost un hit și i-a adus două premii Emmy și alte nominalizări. În 2013, Bourdain s-a mutat la CNN, unde a devenit rapid una dintre vedete. Deși este celebru pentru cărțile sale de gastronomie și călătorii, Bourdain a scris și mai multe volume de ficțiune și istorice. În ultima parte a vieții sale, Anthony Bourdain a avut o relație cu actrița italiană Asia Argento.