Întâlnirea” planetelor Venus și Jupiter este evenimentul astronomic al dimineţii de mâine, când cele două corpuri cerești se vor afla cel mai aproape unul de celălalt pentru cei care privesc de pe Pământ, arată Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

 

La începutul lunii ianuarie, Jupiter a răsărit mai târziu decât Venus. Pe măsură ce au trecut zilele, planeta Venus s-a deplasat printre stele astfel că, în perioada 21 - 25 ianuarie poate fi văzută apropiindu-se de Jupiter. Cele două corpuri cerești strălucitoare pot fi văzute una lângă alta, într-una dintre cele mai frumoase apropieri planetare ale anului.

„Venus și Jupiter se vor afla cel mai aproape aparent una de alta pe 23 ianuarie, când se vor vedea dimineața, începând cu ora 4.30”, notează specialiștii de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București.

„Le puteți privi prin telescop și veți vedea diferența enormă dintre faza lui Venus și discul rotund, străbătut de dungi și însoțit de sateliți, al lui Jupiter”, arată astronomii.

Desigur, cele două planete nu sunt deloc apropiate în spațiu. De pe Pământ, cele două planete se văd în conjuncție, dar Jupiter este de aproape șapte ori și jumătate mai departe de Pământ decât Venus. De aceea Venus apare mult mai strălucitoare.

De obicei, se vorbește despre conjuncția dintre cele două planete o singură dată pe an, dar, în 2019, este așteptată o alta, pe 24 noiembrie.