Peste 50 de tineri sunt așteptați la Festivalul Național „Taragotul de Aur”, dedicat memoriei lui Dumitru Fărcaș, eveniment ce va fi organizat de Casa de Cultură a Studenților (CCS) Cluj-Napoca.

Directorul CCS, Flavius Milășan, a declarat că ultima zi a festivalului, 12 mai, când va avea loc gala de premiere, marchează și împlinirea a 81 de ani de la nașterea lui Dumitru Fărcaș.

„După decesul, anul trecut, a maestrului Dumitru Fărcaș, era normal, ca din punct de vedere cultural-artistic să reluăm festivalul național «Taragotul de Aur» după ce în ultimii ani nu l-am mai organizat, din cauza lipsei de susținere de pe plan local și național. Vrem să organizăm în acest an cea de-a treia ediție, după ce am discutat, în prealabil, cu autoritățile locale și cu fiica lui Dumitru Fărcaș, care a pus bazele unei asociații culturale. Astfel, «Taragotul de Aur» va avea loc în perioada 10-12 mai, în memoria lui Dumitru Fărcaș, fiind așteptați peste 50 de tineri artiști vocali și instrumentiști din toată țara – taragot, vioară, contrabas, scopul fiind sprijinirea acestora. Un astfel de eveniment constituie o rampă de lansare pentru tinerele talente. Ultima zi a festivalului, când va avea loc gala de premiere, marchează și împlinirea a 81 de ani de la nașterea lui Dumitru Fărcaș”, a spus Milășan.

Potrivit acestuia, juriul de specialitate al „Taragotului de Aur” va fi format din artiști, profesori de la academiile de muzică din țară, printre membrii invitați figurând Elise Stan și Ionuț Fulea.

Flavius Milășan a subliniat că în perioada festivalului va avea loc și ceremonia de inaugurare a numelui Dumitru Fărcaș acordat Casei de Cultură a Studenților Cluj-Napoca. Primele ediții ale „Taragotului de Aur” au avut loc la Casa de Cultură a Sudenților Cluj-Napoca în 2013 și 2014.

Taragotistul Dumitru Fărcaș a decedat în 7 august 2018 la Cluj-Napoca, în urma unui infarct, acesta fiind înmormântat în localitatea natală Groși, județul Maramureș.