Gavrilă Ghilea a fost nominalizat de PD-L Bihor pentru funcţia de prefect, numirea în funcţie urmând să fie făcută prin Hotărâre de Guvern. În şedinţa de ieri a Biroului Permanent Judeţean, 19 dintre membrii acestui for de conducere au votat în favoarea lui Ghilea, 12 au fost împotrivă, iar unul s-a abţinut. Actualul vicepreşedinte al PD-L Bihor ar urma să fie cel de-al 14 prefect al judeţului.

Cei 32 de membri ai Biroului Permanent Judeţean al PD-L Bihor s-au adunat, ieri, la sediul din Parcul Traian pentru a lua o decizie cu privire la cel pe care îl vor nominaliza pentru fotoliul de prefect care le-a revenit în urma negocierilor purtate la nivel naţional între liderii democrat-liberali şi social-democraţi. Cu toate că trei persoane s-au arătat interesate să obţină funcţia deţinută, în acest moment, de Mircea Ghitea, până la urmă membrii BPJ au decis, prin vot, să respecte hotărârea luată în toamna anului trecut prin care i se garanta lui Gavrilă Ghilea dreptul la prima opţiune în alegerea unei funcţii pe plan local în cazul în care PD-L ajungea la putere. Hotărârea de atunci a fost luată ca urmare a faptului că vicepreşedintele PD-L Bihor acceptase să candideze înntr-un colegiu din care, deşi nu avea nicio şansă să câştige, putea să aducă mii de voturi preţioase în bugetul partidului. Din cei 32 de membri ai Biroului Permanent Judeţean, 19 au considerat că trebuie să-şi respecte cuvântul dat înainte de alegerile parlamentare, un membru s-a abţinut de la vot, iar 12 au fost de părere că postul ar fi trebuit să revină altcuiva. Cei doi contracandidaţi ai lui Ghilea, Traian Abrudan şi Mircea Matei, ar putea fi "răsplătiţi" de partid cu funcţii de conducere în serviciile deconcentrate care le revin, însă "în limita posibilităţilor".
În prezent, Gavrilă Ghilea este consilier judeţean şi vicepreşedinte al PD-L Bihor, fiind, totodată, director general la SC Construcţii Bihor SA , unde deţine şi deţine şi pachetul majoritar de acţiuni.
S-a născut în 24 ianuarie 1957, în localitatea Subcetate din judeţul Sălaj, este căsătorit şi are doi copii. Ghilea este licenţiat în ştiinţe ecomice, deţine un masterat în administraţie publică şi a intrat în politică în anul 1998, de atunci ocupând funcţii de conducere în PSD şi ulterior în PD-L Bihor. Timp de peste şase ani a lucrat în administraţia publică: în perioada 2001-2004 ca viceprimar al Oradiei, iar în perioada 2004-2008, ca vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor.

Gavrilă Ghilea va fi cel de-al 14 prefect de Bihor cu "acte-n regulă", cei 13 predecesori ai săi fiind Doru Drăghici (numit primar al judeţului Bihor imediat după Revoluţia din '89), Petru Ungur, Vasile Blaga, Ionel Ungur, Augustin Dudaş, Dan Bălaş, Lucian Silaghi, Valerian Ţibu, Aurel Tărău, Florian Serac, Gheorghe Sârb, Ilie Bolojan, Mircea Ghitea. Pentru câteva luni, au mai ocupat această funcţie, interimar, Alexandru Retegan şi Traian Abrudan.