Social-democraţii bihoreni au rămas fără conducere după ce, ieri, în cadrul şedinţei Comitetului Executiv Naţional, s-a decis, prin vot, dizolvarea birourilor filialelor care au obţinut în alegerile locale sub 20%. Fostul preşedinte, Mihai Bar, a declarat că acceptă decizia Comitetului şi a anunţat că probabil în două sau trei săptămâni va fi convocată Conferinţa Judeţeană Extraordinară a PSD Bihor pentru alegerea noii conduceri.

Întrunit ieri la Mamaia, Comitetul Executiv Naţional al PSD a votat propunerea lui Mircea Geoană de dizolvare a birourilor filialelor care au obţinut un rezultat mai mic de 20% la alegerile locale. Printre filialele afectate de această decizie s-a aflat şi cea bihoreană, care a rămas astfel fără conducere. Contactat telefonic, fostul preşedinte al PSD Bihor, Mihai Bar, a declarat că decizia conducerii centrale este una firească. "Judeţul Bihor a obţinut rezultate sub media pe ţară, aşa că este firesc să se decidă dizolvarea conducerii. Este, până la urmă, un semnal politic foarte bun. Dacă e o decizie a forului decizional naţional nu are voie să o conteste nimeni. Eu v-am mai spus că mă supun forului acestuia, fără niciun comentariu. Niciodată nu am contestat deciziile Biroului Naţional", a afirmat Bar. Acesta a adăugat că probabil va fi desemnată o conducere interimară la PSD Bihor, care să se ocupe de convocarea Conferinţei Judeţene Extraordinare şi organizarea alegerilor interne. "Probabil Conferinţa va fi convocată în două sau trei săptămâni, pentru că avem de lucru. Se apropie alegerile parlamentare", a menţionat fostul lider social-democrat. Potrivit lui Bar, oricare dintre membrii fostei conduceri vor putea candida din nou, fără să precizeze dacă se va mai înscrie în cursa pentru preşedinţia filialei. Reamintim că PSD Bihor a obţinut, la alegerile locale din această lună, probabil, cel mai prost rezultat de la înfiinţare. Pe lângă faptul că nu a reuşit să câştige Primăria Oradea, ţintă de neatins, se pare, pentru social-democraţi, candidatul PSD, Dan Matei, a strâns mult mai puţine voturi decât lista de consilieri locali, fiind preferat de doar 3,8% dintre electori. Mai mult, numărul consilierilor orădeni a scăzut de la patru la trei, iar cel al consilierilor judeţeni, de la şapte la şase. De asemenea, Mihai Bar s-a clasat doar al patrulea între candidaţii pentru fotoliul de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, deşi spera să fie cel puţin al doilea.

O înfrângere usturătoare a fost înregistrată şi la alegerile pentru primari, unde PSD a obţinut doar 15 fotolii, faţă de 39 în 2004, pierzând inclusiv singurul municipiu pe care îl aveau - Beiuş. De asemenea, în mandatul 2008-2009 vor avea doar 13 fotolii de viceprimar.