Preşedintele Traian Băsescu a criticat, ieri, partidele care nu au venit la Cotroceni pentru consultările pe tema pactului naţional pentru educaţie, precizând că va avea în vedere când va desemna viitorul premier să aibă de-a face numai cu partidele angajate în acest pact.

"Eu voi avea în vedere când voi desemna viitorul premier să am de-a face cu partide angajate în acest pact, fiind o chestiune de importanţă vitală. Nu aş vrea să-i văd pe cei care astăzi (joi - n.r.) au considerat că nu trebuie să vină la discuţii, împiedicându-mă să realizez o atribuţie constituţională, de a media soluţii politice pentru probleme majore, nu aş vrea să-i văd cu unghiuţele zgâriind în poarta Cotroceniului când se vor face guverne. Ar fi bine să stea unde au stat şi azi", a afirmat preşedintele Băsescu.
Şeful statului a spus că PD şi PLD s-au angajat să semneze pactul pentru educaţie. El a mai declarat că, dacă va constata că PSD, PNL, UDMR şi PC vor continua să boicoteze pactul pentru educaţie, atunci va îndemna partidele care au declarat că doresc să semneze documentul, să o facă, şi în cazul în care vor ajunge la guvernare, să-l aplice, scoţând astfel din ecuaţie partidele care nu susţin acest demers. Băsescu s-a declarat dezamăgit pentru că PNL, PSD, PRM şi PC nu au venit la consultări, deşi acestea, la nivel declarativ, încearcă să-şi atragă simpatia profesorilor şi studenţilor.