Trei prezidenţiabili în Bihor

În acest sfârşit de săptămână, în Bihor se vor afla trei dintre candidaţii la fotoliul de preşedinte al României: Mircea Geoană, Crin Antonescu şi Sorin Oprescu. Liderul PSD, Mircea Geoană, ajunge azi în Oradea, la ora 10.00, la Aeroport, după care se întâlneşte, la Hotel Continental, cu oameni de afaceri bihoreni şi participă la o emisiune la The Money Channel. La ora 12.00 se va afla la Universitatea Emanuel, după care se va deplasa în judeţ unde sunt programate întâlniri electorale în localităţile Sâmbăta (ora 14.00), Beiuş (ora 16.00), Şoimi (ora 17.30), Tinca (ora 18.00) şi Salonta (ora 18.30). De asemenea, mâine, Crin Antonescu, candidatul PNL la preşedinţia României, va efectua o vizită în judeţul Bihor. Programul acestei vizite cuprinde o conferinţă de presă la sediul PNL Bihor, de la ora 15.15. De la ora 18.00, Antonescu va asista la concertul Holograf, iar de la ora 19.00 va participa la un miting electoral la Aleşd. Duminică, 8 noiembrie, candidatul independent Sorin Oprescu se va afla în Oradea. Astfel, între orele 12.00 şi 13.00, Oprescu se va întâlni cu oameni de afaceri bihoreni la Hotel Continental, iar între orele 16.00 şi 18.00 va participa la o întâlnire electorală cu simpatizanţii săi, tot la Hotel Continental. De la ora 18.00 va susţine o conferinţă de presă, după care va participa, de la ora 19.30, la concertul formaţiei Iris, care va avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor. Programul zilei va mai cuprinde şi o vizită la Târgul de turism de la Era Shopping Park.

 

PD-L, acuzat de "populism ieftin"

Liderul PSD Bihor, Ioan Mang, consideră că scrisoarea deschisă trimisă de democrat-liberalii bihoreni prin care solicită sprijin în organizarea referendumului local în Oradea este "de un populism ieftin". "S-au declarat populari, nu populişti. E o diferenţă mare", a afirmat Mang, adăugând că nu e de acord cu organizarea unui referendum în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. "De ce nu întreabă dacă toată lumea vrea salarii mai mari, pe care să le dea tot Consiliul Local Oradea? În 22 noiembrie, cel mai important este să ne alegem preşedintele. Să nu confundăm acest lucru cu diferite teme populiste. Acest lucru se poate face mai târziu. Asta nu înseamnă că nu ne pasă de cei sărmani. Noi am forţat introducerea pensiei minime de 300 lei şi apoi de 350 lei. Această propunere a fost în programul nostru electoral şi l-am impus în programul de guvernare. Ministrul nostru a introdus salariul minim. PD-L doar profită de pe urma acestuia", a afirmat liderul PSD Bihor.

 

"PSD nu va accepta un Guvern Iohannis pe termen lung"

Preşedintele PD-L Bihor, Petru Filip, susţine că împuternicirea actualului guvern intermar de către Parlament pentru elaborarea bugetului pe anul 2010 nu are nicio valabilitate, deoarece "guvernul Boc este un guvern demis şi are restricţii, iar guvernul Croitoru a căzut. Nu are cine să facă bugetul pe 2010". De asemenea, Filip a precizat că preşedintele Traian Băsescu, vrând-nevrând, va trebui să desemneze un nou premier, având în vedere faptul că actualul guvern poate menţine interimatul doar 45 de zile, termen care expiră în data de 14 noiembrie. "Cred că până la urmă se va ajunge la o soluţie pentru ca perioada de tranziţie să fie acoperită. Soluţia Iohannis pare una acoperitoare, dar numai la modul teoretic, pentru că e greu de presupus că PSD, care se erijează în principalul partid de centru-stânga din România, să accepte, pe termen lung, un premier asumat de PNL", a declarat Filip, adăugând că PNL ar putea participa la o guvernare ulterioară, nu însă din postura de partid principal în respectivul executiv. Liderul PD-L Bihor e convins că Traian Băsescu va propune un premier din zona politică, dar care va fi susţinut de PD-L.