Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, candidat pentru un mandat de deputat, susţine că „modelul Bolojan” de reformă administrativă este „un mare fals, bazat doar pe propagandă”. El a dat exemplu situaţia de la Primăria Oradea, unde în timpul celor trei mandate ale lui Ilie Bolojan numărul angajaţilor „a crescut de la 322 la 581”, adică cu 80%.

Liderul PSD Bihor a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că aşa-numitul model Bolojan de reducere a personalului pentru a nu se risipi banul public a fost vehiculat de actualul preşedinte al CJ Bihor încă din campania anului 2008, când Bolojan candida la Primăria Oradea. Atunci, afirmă Ioan Mang, la primărie erau în jur de 360 de angajaţi şi 402 posturi. În primul an a fost redus numărul de posturi de la 402 la 322, pentru ca în 2020, după 12 ani de guvernare Bolojan, numărul lor să ajungă la 581 de persoane.

„Marele model Ilie Bolojan de fapt scade personalul crescându-l de la 322 la 581. A găsit 402, a spus că sunt mulţi, a redus în fiecare an câte ceva până în 2013, după care a început să crească numărul de personal: în 2018 au fost 564, în 2020 fiind 581 de posturi în Primăria Oradea. Modelul Bolojan înseamnă de fapt înlocuirea funcţionarilor publici care nu sunt obedienţi cu funcţionari publici din echipa ta liberală, cei care - obedienţi până la capăt - atacă orice postare anti-Bolojan pe toate mediile”, a afirmat Ioan Mang, adăugând că e convins că şi la Consiliul Judeţean „anul viitor vom avea o altă organigramă şi va creşte numărul de angajaţi pentru că, în mod sigur, la foarte mulţi li s-a promis, în campania pentru locale, că vor fi angajaţi de către Ilie Bolojan. Ce a făcut la primărie, acelaşi lucru va urma şi la Consiliul Judeţean, adică aşa-zisul model de scădere pozitivă a personalului”.

Fostul vicepreşedinte al CJ Bihor a precizat că aşa cum a fost restructurat aparatul propriu al Consiliului Judeţean, noua organigramă este nefuncţională. El a dat ca exemplu instituţia arhitectului-şef, care are în Primăria Oradea 30 de posturi, pe când aceeaşi instituţie, subordonată CJ, care dă autorizaţii şi avize pentru tot judeţul, dispune de doar 18 persoane din cei 22 de angajaţi, în condiţiile în care acolo era nevoie de personal suplimentar. Mang a deplâns şi faptul că aceşti angajaţi au rămas cu doar două autovehicule, în loc de patru, pentru deplasări în teren.

 

Campanie grea

În ceea ce priveşte campania electorală, candidatul PSD la Camera Deputaţilor, Ioan Mang, a declarat că aceasta se derulează destul de greu, în întruniri reduse numeric, respectând legea. Social-democraţii se deplasează în grupuri de câte şase, din uşă în uşă, iar celor care nu deschid sau nu sunt acasă li se lasă materialele informative.

„Esenţial este ca oamenii să meargă la vot şi să nu le fie frică. Astăzi guvernarea PNL este mai rea decât Covid-ul şi mai ucigaşă pentru poporul român decât noul coronavirus. În 6 decembrie, electoratul, românii au ocazia şi ei să trimită PNL-ul în izolare aşa cum ei ne-au ţinut în izolare de atâta timp”, a afirmat Mang. Potrivit lui Ioan Mang, PSD Bihor vizează trei mandate - unul de senator, prin Florian Bodog, şi două de deputaţi, prin Ioan Mang şi Steluţa Cătăniciu, însă el consideră că se vor obţine mai multe decât şi-au propus.

„După reacţiile oamenilor din teritoriu, după nemulţumirile populaţiei, după toate măsurile luate de acest Guvern împotriva poporului român, cred că vom avea mai mult decât ne-am propus. Eu cred că PSD-ul întotdeauna a arătat că a guvernat bine şi a guvernat bine pentru poporul român, nu pentru străini. Pentru ca oamenii din România, indiferent de etnia lor, să o ducă mai bine”, susţine Ioan Mang.