Candidatul Pro România Bihor pentru Senat, Viorel Cataramă, a declarat că va face demersurile necesare, împreună cu autorităţile locale şi centrale, pentru ca Oradea să fie inclusă în patrimoniul UNESCO.

„Voi investiga foarte serios posibilitatea ca Oradea să fie inclusă în lista monumentelor UNESCO, în patrimoniul mondial UNESCO. Sunt şase criterii după care se acordă acest calificativ. În România mai sunt şase obiective culturale deja în patrimoniul UNESCO şi unul natural, Delta Dunării. Oradea a fost inclusă, în 2011, în reţeaua europeană Art Nouveau, datorită multor clădiri de patrimoniu arhitectural Secession. În România există cel puţin un precedent care arată că centrul istoric al municipiului Oradea ar putea să se califice - centrul istoric din Sighişoara. În Europa sunt mai multe oraşe, precum Genoa şi Verona. Voi întreprinde toate eforturile, împreună cu autorităţile locale şi centrale, pentru că Oradea, în opinia mea, merită să fie parte a patrimoniului mondial UNESCO”, a declarat Viorel Cataramă în ultima conferinţă de presă înainte de alegerile parlamentare.

 

„Ilie Bolojan nu este Dumnezeu, este om”

Candidatul Pro România la Senat, Viorel Cataramă, a afirmat că, deşi are „toată admiraţia” pentru ce a făcut Ilie Bolojan bun în Oradea, nu se poate preface că nu vede ceea ce e rău. Cataramă susţine că Bolojan este „stăpânul judeţului Bihor”, subordonându-şi toate celelalte partide, cu excepţia Pro România.

Viorel Cataramă a menţionat că i s-a reproşat că afirmaţiile privind nivelul de trai din Oradea, pe care l-a comparat cu cel din Vaslui, ar fi fost atacuri la adresa preşedintelui CJ Bihor, Ilie Bolojan. „Trebuie să clarific acest lucru. Am toată admiraţia pentru ce a făcut Ilie Bolojan bun în Oradea – clădiri renovate, centuri şi drumuri etc. -, dar nu pot să mă prefac că nu văd alte realităţi. Nu pot să nu văd că Universitatea din Oradea este pe ultimul loc, nivelul de trai este foarte scăzut, sunt cele mai scumpe parcări, cea mai mare gigacalorie, nu există cultură, nu există posibilităţi de petrecere a timpului liper pentru tineri, se taie copaci în neştire. Toate astea trebuie spuse. Statisticile oficiale sunt tragice pentru judeţul Bihor şi asta trebuie să înceteze”, a menţionat Cataramă. Potrivit acestuia, Oradea are o imagine foarte bună la nivel naţional „pentru că au fost pompate sume uriaşe pentru promovare”, fiind, de fapt, prezentate realizările lui Ilie Boloajn. „Cultul personalităţii nu poate fi acceptat de mine”, a afirmat Cataramă, care acuză că Bolojan a pus mâna pe tot judeţul, reuşind „să-şi subordoneze toate partidele, în afară de Pro România”. „Consecinţa e că nimeni nu vorbeşte despre ce e rău în Bihor şi în Oradea. Judeţul e în paragină. Staţi pe ape termale, care nu sunt folosite şi sunt gratuite, şi nu faceţi nimic. Sunteţi aşa de bucuroşi să plătiţi cea mai scumpă gigacalorie? Orice om normal vrea să plătească cât mai puţin la stat. Dictatorii întotdeauna au început prin a fi iubiţi de popoarele lor. Dar apoi popoarele au suferit. Apelul meu la dvs. este să iubiţi cu măsură şi ponderat. Nu e normal să treci cu vederea nerealizări numai pentru că există în altă parte unele realizări”, a declarat Cataramă, adăugând că a vrut să clarifice faptul că „Ilie Bolojan nu este Dumnezeu, este om, cu bune şi cu rele”, iar „dacă nu este capabil să performeze” în unele domenii „trebuie să lase pe alţii”.