Tokes nu mai vrea să fie vicepreşedinte al PE

Laszlo Tokes a anunţat conducerea Partidului Popular European (PPE) că nu doreşte să ocupe funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European şi în a doua parte a ciclului electoral. Informarea a fost făcută prin intermediul unei scrisori trimise în data de 2 decembrie a.c. atât vicepreşedintelui grupului parlamentar al PPE, Szajer Jozsef, cât şi europarlamentarului Gyurk Andras, şeful Delegaţiei Maghiare în PPE. Astfel, Tokes i-a înştiinţat pe cei doi că nu îşi va mai depune candidatura pentru funcţia pe care o ocupă momentan, în cadrul alegerilor privind conducerea forului legislativ european, din ianuarie 2012. Motivul invocat de Laszlo Tokes pentru această decizie este dorinţa de a se implica mai mult în problemele etnicilor maghiari din România. "Doresc să îmi pun şi în cele ce urmează toată energia şi tot timpul în slujba maghiarilor de acasă, având în vedere, în mod special, schimbarea de regim a politicii privind naţiunea noastră, fundamentarea activităţii instituţionale şi creşterea mobilităţii Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, precum şi înfiinţarea Partidului Popular Maghiar din Transilvania şi patronajul meu al acestei formaţiuni", se precizează în scrisoare.  

Mang cere din nou demisia lui Funeriu

Senatorul Ioan Mang consideră că ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, ar trebui să-şi dea demisia deoarece a acceptat ca ministerul pe care îl conduce să primească doar 2,28% din PIB în anul 2012, în condiţiile în care Legea educaţiei pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea prevede un buget de 6%. "Este cel mai mic buget, ca procent din PIB, din ultimii 20 de ani. Este mult sub ceea ce spune Legea educaţiei naţionale, pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea. Acolo scrie clar că trebuie alocat 6% din PIB în fiecare an", a declarat Mang, adăugând că în lege se precizează că această prevedere se va aplica începând cu data de 1 ianuarie 2012. "Întrucât între 6% şi 2,28% este diferenţă foarte mare, e clar că avem de-a face cu o încălcare premeditată a legii", susţine liderul PSD Bihor. Acesta a mai acuzat faptul că ministrul Daniel Funeriu nu a fost în stare să spună ce sumă minimă s-a stabilit ca finanţare de bază pe fiecare elev. De asemenea, Mang susţine că ministrul nu a pregătit nici modificarea curriculei, care prevede ca învăţământul gimnazial să fie de cinci ani şi care ar fi presupus manuale noi pentru elevii care intră în clasa a V-a.

Bani pentru Aeroportul Oradea

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Dumitru Voloşeniuc, a anunţat ieri că Aeroportul Oradea va primi 37 milioane de euro. Voloşeniuc a ţinut să precizeze că, deocamdată, informaţia nu a fost confirmată oficial, însă "se pare că judeţul Bihor va primi 37 de milioane de euro pentru aeroport". Astfel, potrivit vicepreşedintelui CJ Bihor, proiectul de modernizare a aerogării a trecut de trei comisii de analiză din Ministerul Transporturilor, iar acum se află la cea de-a patra. "Surse din Minister au spus că va trece", susţine Voloşeniuc. Dacă informaţia va fi confirmată, suma pe care o va primi Bihorul va fi mai mare decât cea cerută de preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle, atunci când a anunţat trecerea la PDL - 25 milioane euro.