Liviu Negoiţă a fost desemnat premier

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, ieri, că l-a desemnat pe primarul Sectorului 3 al Capitalei, Liviu Negoiţă (PDL), pentru formarea Guvernului. Şeful statului a menţionat că, prin această desemnare, a dorit să facă o încercare de a răspunde exigenţelor majorităţii create ad-hoc, respectiv de a fi un om ales cu 80% şi care să fie bun gospodar. El a adăugat că, la precedenta desemnare, cea a lui Lucian Croitoru, a făcut concesia de a nominaliza un prim-ministru independent, însă s-a dovedit că jumătatea de drum pe care el a parcurs-o prin acest gest nu a fost suficientă pentru această majoritate. Preşedintele a spus, însă, că este necesar un premier cu răspundere politică, şi nu un Cabinet de tehnocraţi, aşa cum propuneau cei care îl susţineau pe Klaus Iohannis pentru postul de premier.

 

"PD-L rămâne la butoane pentru alegerile prezidenţiale"

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, aflat în vizită electorală în Bihor, a declarat că soluţia propusă de şeful statului prin desemnarea lui Liviu Negoiţă este una anticipată, şeful statului având grijă ca "PD-L să rămână la butoane" pentru alegerile prezidenţiale. "Am asistat la ultimul gest politic al regimului Băsescu. Actualul preşedinte s-a discreditat definitiv în momentul în care, în mod deliberat, a anulat orice şansă de a avea un guvern stabil până la alegerile prezidenţiale. Consecinţa imediată a anunţului preşedintelui este amânarea tranşei pe care FMI ar fi dorit s-o acorde României în decembrie, pentru că este evident că în acest moment soluţia domnului Băsescu este cea pe care o anticipam: PDL la butoanele alegerilor prezidenţiale", a declarat Geoană, adăugând că "un Guvern Negoiţă - Oprea nu reprezintă o soluţie pentru România, de aceea fac o solicitare domnului prim-ministru Emil Boc, care va rămâne în funcţie până la alegeri, să trimită neîntârziat la Parlament proiectul de buget pe 2010", a menţionat liderul PSD.

 

 

Scrisoare către FMI

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a anunţat că va trimite o scrisoare directorului general al FMI, în care va da asigurări că după 6 decembrie România "îşi va reveni pe un drum al normalităţii, al predictibilităţii şi al reclădirii încrederii" în administraţia de la Bucureşti. "Mai sunt patru săptămâni, două zile şi câteva ore până când, pe 6 decembrie, românii îşi vor putea alege un nou conducător care să asigure României un guvern stabil şi care în următoarele săptămâni să readucă normalitatea în mediul economic, social şi internaţional cu privire la România", a declarat Geoană. Acesta a susţinut că şeful statului nu a înţeles că interesul naţional cerea o soluţie de deblocare a situaţiei.

 

Sorin Oprescu, la Oradea

Mâine, 8 noiembrie, candidatul independent Sorin Oprescu se va afla în Oradea. Astfel, între orele 12.00 şi 13.00, Oprescu se va întâlni cu oameni de afaceri bihoreni la Hotel Continental, iar între orele 16.00 şi 18.00 va participa la o întâlnire electorală cu simpatizanţii săi, tot la Hotel Continental. De la ora 18.00 va susţine o conferinţă de presă, după care va participa, de la ora 19.30, la concertul formaţiei Iris, care va avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor. Programul zilei va mai cuprinde şi o vizită la Târgul de turism de la Era Shopping Park.