"Cui serveşte acest circ?"
Deputatul Lakatos Petru susţine că dezbaterile privind candidatura Elenei Băsescu la un loc în Parlamentul European este doar o diversiune a preşedintelui României. "Cea mai importantă problemă a românilor, în prezent, este dacă va candida sau nu Elena Băsescu", a declarat parlamentarul bihorean. El a adăugat că prin această "diversiune", preşedintele Băsescu demonstrează "cum se pot strânge semnături pentru un independent din voinţa preşedintelui", rezolvă dilema "preşedintele are un partid sau partidul are un preşedinte", respectiv "distrage atenţia de la probleme mult mai importante care ne va afecta viaţa".

Directori numiţi politic
Senatorul PSD Ioan Mang a declarat că adoptarea Legii privind modificarea statutului funcţionarilor publici "legalizează faptul că odată cu schimbarea puterii se schimbă şi directorii instituţiilor deconcentrate". Potrivit lui Mang, faţă de forma adoptată în Senat au apărut câteva modificări, în sensul că şi directorii adjuncţi vor fi numiţi politic, iar celor care vor ajunge în fruntea acestor instituţii li se dă posibilitatea de a se suspenda din calitatea de funcţionar public pe o perioadă de patru ani, putând astfel să se întoarcă în sistem după ce le încetează mandatul de director sau director adjunct. "Din patru în patru ani schimbam directorii încălcând legea. Se făceau presiuni asupra directorilor să demisioneze. Acum, se legalizează schimbarea directorilor odată cu schimbarea puterii", a mai adăugat senatorul PSD.

"Epurarea politică nu foloseşte carierei de funcţionar public"
La polul opus se situează deputatul UDMR Lakatos Petru, care susţine că Legea prin care directorii instituţiilor deconcentrate sunt numiţi politic nu este benefică pentru cei care lucrează în serviciile respective. "Legea trebuia urgent schimbată, pentru a-şi putea instala oamenii în funcţii", a declarat Lakatos. Acesta a adăugat că pentru ocuparea posturilor de conducere nu va mai fi nevoie de concurs. "Epurarea politică nu va folosi carierei adevărate de funcţionar public, deoarece aceştia nu vor putea accede într-o funcţie de conducere decât dacă se înscriu într-un partid", a afirmat deputatul UDMR, care se întreabă ce se va întâmpla atunci când serviciile deconcentrate vor intra în subordinea Consiliului Judeţean, având în vedere faptul că numirile pe criterii politice nu se aplică în cazul conducerii instituţiilor din subordinea acestuia.