Sâmbătă, PD-L şi PSD îşi împart serviciile deconcentrate
Liderii filialelor judeţene ale PD-L şi PSD se vor întâlni la sfârşitul acestei săptămâni pentru a-şi împărţi serviciile deconcentrate. Potrivit prim-vicepreşedintelui PD-L Bihor, Ştefan Seremi, prima întâlnire va avea loc vineri, 9 ianuarie, când se va stabili modalitatea de distribuire a posturilor de conducere, urmând ca sâmbătă să se stabilească efectiv cui îi revine fiecare serviciu deconcentrat. "Vor fi păstraţi acei şefi de servicii care şi-au făcut datoria şi vor fi înlocuiţi cei care au făcut politică militantă", promite liderul democrat-liberal. Echipa de negociatori a PD-L Bihor este formată din Petru Filip, Ştefan Seremi, Octavian Bot, Gavrilă Ghilea, Mircea Matei, Mişu-Jan Manolescu şi Vasile Petruţ. În ceea ce priveşte propunerile pentru fotoliile de secretari de stat, Seremi susţine că printre cei care au trimis CV-uri la Bucureşti se numără fostul deputat Ionela Bruchental-Pop şi şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, Călin Mocan.


"România este guvernată din restaurante"
Deputatul Lakatos Petru susţine că România este guvernată din restaurante, case de odihnă şi studiouri TV, atrăgând atenţia că soţiile şi chelnerii nu pot înlocui specialiştii din administraţie. Lakatos contestă decizia luată de executiv prin care primăriile sunt obligate să returneze sumele defalcate din TVA alocate în 2008 şi rămase necheltuite până la sfârşitul anului trecut. "Asta este descentralizarea promovată de Emil Traian Boc", a declarat deputatul UDMR. Acesta consideră că, luând banii de la consiliile locale, Guvernul falimentează firmele mici şi mijlocii, care nu vor mai putea fi plătite pentru lucrările deja contractate de administraţiile publice. Lakatos Petru a mai atras atenţia şi asupra consecinţelor pe care le va avea aplicarea ordonanţei prin care se interzice cumularea pensiei cu salariul la stat. El a făcut referire la cazul medicilor specialişti din provincie care nu vor putea fi înlocuiţi de medici tineri, aceştia din urmă evitând astfel de zone.

Va cere vot deschis
Deciza ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, de a renunţa la construirea a 12 drumuri expres, printre care şi Oradea-Arad, a fost contestată de deputatul Lakatos Petru. Acesta a anunţat că va depune un amendament la proiectul de buget referitor la această propunere şi va cere vot deschis, electronic, în Parlament, pentru a vedea cum votează parlamentarii din judeţele prin care ar fi trebuit să treacă drumul expres. "Vreau să rămână înregistrat cum votează Petru Filip şi ceilalţi parlamentari PD-L din judeţele aflate pe traseul drumului expres", a declarat Lakatos Petru.

Torjoc a renunţat la PNL în favoarea PD-L
Primul dintre şefii serviciilor deconcentrate bihorene care a decis să părăsească partidul care l-a susţinut pentru a intra într-unul din partidele noii guvernări este inspectorul şcolar general adjunct Silviu Torjoc. Probabil sperând că va reuşi să-şi păstreze funcţia, acesta a plecat din PNL pentru a se înscrie în PD-L. Torjoc susţine însă că nu acesta este motivul pentru care a ales să se îndrepte spre democrat-liberali, ci faptul că a fost marginalizat de foştii săi colegi din PNL Bihor. Acesta s-a arătat nemulţumit şi de faptul că nu a fost nominalizat de liberali pentru a candida la alegerile parlamentare din toamnă, în locul său fiind preferat Octavian Dan. El şi-a depus adeziunea la PD-L în data de 30 decembrie 2008, decizia urmând să fie luată până în data de 9 ianuarie. În timp ce preşedintele organizaţiei municipale Oradea a PNL, deputatul Lucia Varga, s-a limitat să anunţe că "regretă, dar respectă" decizia lui Torjoc, senatorul Cornel Popa, şeful filialei judeţene, a catalogat gestul acestuia drept "o trădare" dictată de interesul acestuia de a-şi păstra funcţia de şef la Inspectoratul Şcolar.