Pensiile se majorează, începând de astăzi, cu 37,5%
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat că pensiile se majorează, începând de azi, cu 37,5%, urmând ca, la 1 ianuarie 2008, să se majoreze cu diferenţa de până la 47%, conform legii PSD aprobată în unanimitate în Parlamentul României. "Mi-aş fi dorit ca devansarea legii pensiilor să se facă la cuantumul maxim încă de mâine (n.r. - azi), dar din considerente de calcul bugetar guvernul a decis să o facă numai cu 37,5 %", a precizat Geoană. Conducerea PSD a prezentat ieri Guvernului României petiţia naţională prin care aproape un milion de cetăţeni ai României au semnat o solicitare către guvern pentru devansarea intrării în vigoare a legii PSD de majorare a pensiilor, de la 1 noiembrie.

Autostrada este un "proiect vital" pentru dezvoltarea Transilvaniei

Mircea Geoană a declarat că partidul pe care-l conduce va condiţiona votul la Legea bugetului de alocarea sumelor necesare pentru construirea Autostrăzii Transilvania. Geoană consideră că autostrada este un "proiect vital" pentru dezvoltarea Transilvaniei. "Pur şi simplu nu pot să înţeleg explicaţiile puerile potrivit cărora autostrada nu se face, fiindcă nu are cine să o construiască. Adevărul e că de trei ani nu s-au alocat bani pentru acest proiect", susţine liderul PSD. Printre amendamentele depuse de PSD la Legea bugetului pe anul viitor se numără atât identificarea resurselor pentru lucrările la Autostrada Transilvania, cât şi aprobarea unui buget multianual prin care să se ştie sumele exacte direcţionate spre acest obiectiv în următorii ani.

Lobby la Bruxelles
Liderul PSD Mircea Geoană a anunţat, ieri, la Oradea, că partidul pe care-l conduce va face lobby la Bruxelles pentru pentru a împiedica activarea clauzei de salvgardare pe agricultură. Pe de altă parte, Geoană a anunţat că subvenţiile pentru agricultură din partea Uniunii Europene nu vor ajunge la fermieri decât din primăvara anului viitor, motiv pentru care PSD propune ca, de la bugetul de stat, să fie acoperite aceste subvenţii în contul banilor care vor veni de la UE. Preşedintele PSD a precizat că în amendamentele depuse la buget a propus introducerea unui sprijin direct, de tip social, de 1,5 milioane lei vechi/hectar, pentru ţăranii şi producătorii care nu se califică pentru fondurile europene.

Mai mult decât în sondaje
Social-democraţii şi-au propus obţinerea a cel puţin 12 locuri de europarlamentari la alegerile din 25 noiembrie. "Sunt convins că prin mobilizarea partidului vom obţine mai multe voturi decât arată sondajele", a declarat Mircea Geoană, adăugând că mobilizarea partidului a fost cauza pentru care a fost luată decizia ca lista PSD să înceapă cu secretarul general al partidului, Titus Corlăţean, în detrimentul lui Vasile Puşcaş. "Vasile Puşcaş va avea, în mod cert, o poziţie în viitorul guvern PSD", a mai adăugat Geoană.

PIN aşteaptă cel puţin 500.000 de voturi
Preşedintele PIN Cozmin Guşă a declarat, ieri, la Oradea, că partidul pe care-l conduce speră să obţină cel puţin 500.000 de voturi la alegerile din 25 noiembrie. "Dacă vom obţine mai puţin de 500.000 de voturi, voi considera că nu mi-am realizat targetul", a precizat Guşă, adăugând că procentul pe care-l va obţine va fi în funcţie de prezenţa la vot.

Guşă vrea renegocierea tratatului de aderare
Cozmin Guşă a declarat că principalul scop al PIN este renegocierea tratatului de aderare al României la Uniunea Europeană, cel puţin la capitolele energie şi agricultură. "Suntem nemulţumiţi că România este planificată să producă energie doar din cărbune, petrol şi gaz", a menţionat Guşă, adăugând că energia eoliană ar fi mult mai ieftină. Totodată, subvenţiile în agricultură pentru România sunt de trei ori mai mici decât cele din Ungaria. "Polonia şi-a renegociat capitolele la agricultură sub presiunea fermierilor. Marea Britanie a obţinut ca legislaţia UE în domeniul justiţiei să nu se aplice la ei în ţară. Dacă pentru alţii e posibil, pentru noi de ce nu ar fi", susţine Guşă.