Absorbţie de peste 12%

Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a anunţat că, din cele 43 miliarde euro repartzate României de Uniunea Europeană în exerciţiul financiar 2014-2020, până la sfârşitul acestui an vor fi decontate lucrări în valoare totală de peste 5,2 miliarde euro, ceea ce reprezintă o absorbţie de peste 12%.   

Liderul PSD Bihor a menţionat că informaţia a obţinut-o în cadrul întâlnirii avute luni, la Bucureşti, în sala de şedinţe a Guvernului, unde s-au semnat contracte de finanţare pe POR şi la care a participat comisarul european Corina Creţu. Ioan Mang a precizat că autorităţile de management pentru programele de finanţare europeană au fost acreditate abia în luna august a acestui an, astfel că până atunci nu au putut fi efectuate plăţi pentru investiţiile derulate. Însă, din august până în această lună fuseseră decontate lucrări în valoare de 3,8 miliarde euro din cele 5,18 miliarde euro solicitate până acum. De asemenea, până la sfârşitul acestuia vor mai fi depuse solicitări de decontare a altor lucrări în valoare de 43 milioane euro, liderul PSD Bihor fiind convins că întreaga sumă (5,2 miliarde euro) va fi rambursată în acest an. „Lucrurile sunt pe făgaşul normal”, susţine Mang, adăugând că speră că întreaga sumă repartizată României va fi absorbită. „Speranţa tuturor este că faţă de exerciţiul financiar trecut să se atragă toţi banii la infrastructură”, a mai declarat Ioan Mang.

Manipulare pe Legile justiţiei

Liderul PSD Bihor, Ioan Mang, consideră că există o manipulare mediatică legată de modificarea Legilor justiţiei, realizată de cei care au pierdut alegerile, dar vor să preia puterea. Mang a mai menţionat că, în prezent, Justiţia „seamănă foarte mult cu cea din perioada lui Stalin”, iar actuala putere vrea să ducă Justiţia spre Occident.

El a prezentat „şase minciuni promovate de unii în spaţiul public”. Astfel, în privinţa afirmaţiei că „suspectul are dreptul de a lua parte la interogarea martorului care îl acuză”, Mag susţine că „UE dă dreptul de a asista la propriul proces, martorii însă pot beneficia de protecţie”. „Afirmaţia că mărturia mincinoasă devine perfect legală este o minciună. Modificarea este că ai dreptul să refuzi mărturia care te incriminează sau să denunţi mărturia care ţi-a fost impusă”, a afirmat liderul PSD Bihor. Totodată, el a menţionat că e falsă şi afirmaţia potrivit căreia înregistrările făcute de martori nu pot fi folosite ca probe, modificarea fiind doar că procurorii nu vor mai putea folosi înregistrările în care martorii spun despre o altă persoană că e vinovată. În ce priveşte înregistrările video, acestea vor putea fi folosite în proces, modificarea referindu-se doar la modul în care sunt obţinute aceste înregistrări. Ioan Mang a mai răspuns şi la acuzaţiile că „suspecţii de corupţie nu vor mai putea fi arestaţi preventiv”, susţinând că pot fi arestaţi în continuare „dacă încalcă regulile privind cercetarea penală în libertate”. Mang a mai declarat că nu e adevărat că procurorii vor fi trimişi în judecată automat în cazul achitării persoanei pe care a inculpat-o, ci acesta va răspunde penal doar dacă ştie că persoana trimisă în judecată este nevinovată. „Prin abuzurile care au fost demascate, Justiţia română, pe legislaţia actuală, seamănă foarte mult cu cea din perioada lui Stalin. Oamenii sunt ridicaţi de acasă, duşi la arest şi apoi puşi să-şi demonstreze nevinovăţia. Noi vrem să ducem Justiţia spre Occident, oamenii să fie respectaţi şi abuzurile eliminate”, a mai declarat preşedintele PSD Bihor, adăugând că responsabili pentru manipulările mediatice sunt cei care au pierdut alegerile şi „vor să preia puterea la fel ca în 2015”.