Încă nu s-au decis

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat ieri la Oradea că Uniunea va decide luni, 29 ianuarie, cum va vota la învestirea noului Guvern. Până atunci, aşteaptă să se întâlnească cu premierul desemnat şi să vadă care vor fi miniştrii noului cabinet.

„Se pregăteşte un nou guvern. Noi încă nu am avut ocazia să discutăm cu premierul desemnat”, a declarat liderul UDMR, adăugând că până nu vor avea loc discuţii cu Viorica Dăncilă să vadă care sunt viziunile de viitor ale acesteia Uniunea nu se poate pronunţa cu privire la modul în care parlamentarii săi vor vota la învestire. „Vom lua decizia în grupurile reunite, în data de 29 ianuarie. Până atunci, vom avea o întâlnire cu premierul desemnat. De asemenea, aşteptăm decizia Coaliţiei majoritare, să vedem care sunt miniştrii şi ce rămâne din programul de guvernare”, a mai menţionat Kelemen Hunor. Potrivit acestuia, PSD-ALDE deţine majoritatea în ambele camere ale Parlamentului, UDMR având doar un acor parlamentar cu cele două partide. În privinţa negocierilor pentru desemnarea noului premier, Kelemen Hunor a menţionat că preşedintele Klaus Iohannis nu a avut altă soluţie decât să o desemneze pe Viorica Dăncilă. „Din partea Opoziţiei nu a fost nicio propunere de premier. Nici discuţii pe această temă nu au fost. Cei care discută despre alegeri anticipate sau premier non-PSD trebuia să vină cu o propunere, cu discuţii cu celelalte partide în afară de PSD. Nu a existat nicio astfel de iniţiativă, doar demagogia „să nu fie PSD”. Preşedintele Iohannis nu a avut ce să facă decât să o desemneze pe doamna Viorica Dăncilă”, susţine preşedintele UDMR. El speră că lucrurile se vor schimba în privinţa guvernării, pentru că, până acum, cei de la putere „mai mult s-au certat”, dând impresia de instabilitate, care a afectat economia ţării. „2018 este un an complicat. România ar trebui să fie pregătită pentru preluarea preşedinţiei UE în 2019, dar nu este pregătită deloc. Nu se aude vocea României în problemele regionale, în probleme de politică externă. Aşteptăm să vedem ce schimbări vor interveni”, a mai declarat Kelemen Hunor.

 

Aşteaptă reacţii publice

Referitor la declaraţiile fostului premier privind reintroducerea pedepsei cu moartea şi cu „fluturarea” lângă steagul secuiesc, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că încă aşteaptă reacţii publice de delimitare atât din partea liderilor PSD şi ALDE, cât şi din partea liderilor Opoziţiei.

„Am aşteptat scuze din partea fostului premier Tudose şi am aşteptat o reacţie publică din partea liderilor politici. Din păcate, au trecut câteva zile bune, dar în afară de două personalităţi nimeni nu a reacţionat public. E vorba de fostul premier Victor Ponta, care s-a delimitat de aceste afirmaţii, şi de premierul desemnat, Viorica Dăncilă, care a avut o reacţie de distanţare şi respingere”, a declarat, ieri, la Oradea, preşedintele UDMR. Acesta a menţionat însă că din partea liderilor coaliţiei şi din partea liderilor opoziţiei nu a fost nicio reacţie oficială. „Din acest punct de vedere, eu, azi, 22 ianuarie, sunt un pic îngrijorat. Ori sunt oameni care sunt de acord cu aceste afirmaţii, ceea ce ar fi extrem de grav, şi de aceea nu fac nicio declaraţie, ori e altceva, frică sau altceva. Tăcere de mai bine de două săptămâni. Eu am spus şi repet: aştept precizări, declaraţii din partea liderilor politici”, a afirmat Kelemen Hunor. El a precizat că „două-trei persoane m-au sunat în privat să-mi spună că nu sunt de acord cu declaraţiile lui Mihai Tudose”, însă aşteaptă reacţii publice. „Altfel, rămânem cu impresia, nu noi, UDMR, ci oamenii, societatea românească, societatea internaţională, că în România liderii politici nu se delimitează de astfel de declaraţii”, a mai afirmat Kelemen Hunor.