Borza, felicitat de ALDE Bihor

Într-un comunicat de presă transmis miercuri, ALDE Bihor salută iniţiativa consilierului judeţean PNL, Cornel Borza, cu sprijinul căruia proiectul de buget al CJ Bihor a trecut la vot.

„Şantajul grupului PNL asupra conducerii Consiliului Județean în ceea ce priveşte acordarea unor sume de bani către primăriile PNL este revoltător şi abuziv. Criteriile prin care sumele sunt alocate unităților administrativ-teritoriale se decid prin votul consilierilor județeni, nu prin dorința președintelui PNL, Ilie Bolojan”, se menţionează în comunicatul de presă transmis de Ciprian Blejan, preşedinte ALDE Bihor. Conducerea ALDE Bihor salută iniţiativa consilierului județean PNL, Cornel Borza, care miercuri, în plenul Consiliului Județean, a dat dovadă de omenie și grijă față de semenii lui, ieșind astfel din cuvântul „comandantului suprem” al PNL. „Ne bucurăm că măcar unul dintre consilierii liberali a înțeles că, în primul rând, înainte de a fi om politic, trebuie să avem conștiință și să punem binele bihorenilor pe primul plan, neplata salariilor angajaților fiind total nejustificată şi imorală. Îi doresc domnului primar Ilie Bolojan toată înțelepciunea și puterea de a învăța de la apropiații săi”, se mai menţionează în comunicat.

 

Criză în domeniul construcţiilor

Senatorul PNL Cornel Popa a sesizat Ministerul Muncii și Justiției Sociale faptul că tot mai mulți antreprenori din județul Bihor sunt afectați de fenomenul crizei forței de muncă din domeniul construcțiilor.

„Firmele care mai sunt pe piață abia fac față comenzilor, iar din acest motiv termenele de predare a lucrărilor sunt uneori cu mult depășite, această problemă afectând ritmul lucrărilor din județul Bihor. Astfel, deși sunt atrase fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii, de multe ori nu există personal calificat pentru execuția lucrărilor, raportul între persoanele calificate şi persoanele necalificate schimbându-se foarte mult pe zi ce trece spre muncitori necalificați”, se menţionează în întrebarea adresată Ministerului Muncii. Cornel Popa consideră că unul dintre motivele crizei de pe piața forței de muncă este lipsa unor cursuri de calificare pentru domeniul construcțiilor, pe fondul îmbătrânirii generației de muncitori calificați, prin urmare, întreabă Ministerul dacă intenționează să ia măsuri în vederea asigurării şi popularizării la nivelul AJOFM Bihor a unor servicii de formare profesională corelate cu nevoile şi realitățile locale.

Salarii majorate din pix

De asemenea, într-o întrebare adresată Ministerului Educaţiei Naţionale, parlamentarul bihorean abordează fondurile de salarii pentru dascăli, cerând explicaţii de ce nu au majorat fondul de salarii astfel încât să acopere necesarul.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, filiala Bihor, atrage atenţia că banii nu vor ajunge luna aceasta pentru toți angajații din sistem. La nivelul județului Bihor există un procent de 90% pentru învățământul de masă şi 95% pentru învățământul special, în timp ce în alte judeţe se pare că procentele sunt mult mai mici. „Deși li s-a promis că salariile pe aprilie vor fi virate înainte de Paști, această promisiune a fost încălcată. Acum constatăm că nici măririle salariale nu pot fi respectate, fondul de salarii fiind insuficient pentru a acoperi sumele în întregime. Chiar nu ați știut din timp cât să majorați fondul de salarii pentru a le acoperi în întregime?”, a cerut explicaţii senatorul PNL de Bihor.