Candidaţii PDL, până în 20 septembrie

Democrat-liberalii bihoreni au termen până în data de 20 septembrie să-şi desemneze candidaţii care vor fi înscrişi în cursa electorală pentru alegerile parlamentare. Preşedintele interimar al PDL Bihor, Gavrilă Ghilea a anunţat că până acum mai mulţi dintre membrii filialei şi-au exprimat intenţia de a candida.

Printre aceştia se numără atât Gavrilă Ghilea, cât şi fostul subprefect Adelina Coste, fostul lider al PDL Oradea, Dorin Corcheş, şi fostul director al RAR Oradea, Cristian Ile. Printre cei care vor să se înscrie în cursa pentru un mandat de deputat şi senator nu se numără, cel puţin deocamdată, fostul preşedinte al CJ Bihor, Radu Ţîrle, consilierul judeţean Ionel Avrigeanu sau deputatul Ştefan Seremi. "De la domnul Seremi nu ne-a parvenit nicio solicitare, nu am primit niciun semn, nici dacă vrea să candideze, nici dacă demisionează din partid. Nici de la Radu Ţîrle nu am primit solicitare, dar este unul dintre posibilii candidaţi. La fel şi în cazul lui Ionel Avrigeanu şi Ionela Bruchental", a afirmat Ghilea. Liderul PDL Bihor susţine că toate candidaturile vor fi trecute prin filtrul Comisiei de etică, acestea trebuind să îndeplinească unele condiţii pentru a putea fi validate. "Una dintre condiţii este acea că nu se admite traseismul politic în interiorul alianţei", susţine Ghilea, făcând referire la Alianţa România Dreaptă, din care, alături de PDL, fac parte Forţa Civică şi PNŢCD. Ghilea a mai anunţat că membrii PDL Bihor îşi mai pot depune candidatura pentru alegerile parlamentare. Pe de altă parte, liderul democrat-liberalilor bihoreni a anunţat că în trei dintre organizaţiile din judeţ au fost înlocuite conducerile. Este vorba de organizaţiile din Gepiu, Tinca şi Ştei. Ultima dintre ele va fi condusă, interimar de fostul deputat şi fost şef AVAS Ionela Bruchental. De asemenea, întregul Birou Permanent al PDL Oradea a fost înlocuit cu o altă structură de conducere, care este coordonată de Ionel Avrigeanu, fostul lider interimar al filialei judeţene.

PRM ar putea boicota alegerile

PRM Bihor a anunţat că pregăteşte candidaţii cu care partidul ar putea participa la alegerile parlamentare din 9 decembrie. Liderii filialei au precizat însă că, deocamdată, nu se ştie dacă PRM va participa la alegeri, preşedintele partidului, Corneliu Vadim Tudor, propunând ca formaţiunea să boicoteze scrutinul dacă se prefigurează fraudarea acestuia.

"La Ţebea am avut o întâlnire a filialelor din zonă. PRM merge pe ideea de a avea candidaţi proprii la alegeri, dar se pune problema unui boicot dacă se prefigurează o nouă fraudare a alegerilor. Preşedintele Corneliu Vadim Tudor cere Comisei Europene să ia măsuri pentru împiedicarea fraudării la alegerile din 9 decembrie", a declarat prim-vicepreşedintele PRM Bihor, Vasile Gârba. Acesta a menţionat că au ridicat semne de întrebare faptul că, la referendum, în unele localităţi, prezenţa la vot a fost de peste 100% fără ca preşedinţii birourilor secţiilor de votare să solicite suplimentarea buletinelor de vot. "Când vezi ce se întâmplă te întrebi dacă mai are rost să candidezi. Ca filială, încercăm să ne organizăm pentru alegerile parlamentare, dar varianta boicotului rămâne", a mai adăugat Gârba. La rândul său, preşedintele PRM Bihor, Mihai Drecin, a precizat că o decizie finală în acest caz se va lua până cel târziu la mijlocul lunii octombrie.