Comasarea alegerilor, prin angajarea răspunderii

Guvernul a decis angajarea răspunderii pentru comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, act normativ care afectează întreaga clasă politică, deoarece este nevoie ca în luna decembrie să fie cunoscut în mod clar dacă aceste două alegeri vor fi sau nu comasate, susţine premierul Emil Boc. Într-o conferinţă de presă, şeful Executivului a reluat ideea conform căreia comasarea generează economii bugetare de cel puţin 20 milioane euro într-un an 2012 dificil din punct de vedere economic.

USL va depune o moţiune de cenzură

USL va reacţiona prin depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva proiectelor de lege pentru care Guvernul îşi va anagaja răspunderea şi va ataca legea comasării la Curtea Constituţională. Anunţul a fost făcut, după şedinţa de ieri a conducerii Uniunii Social-Liberale, de preşedintele PC, Daniel Constantin. El a precizat că procedura de asumare de răspundere este una corectă, constituţională, dar Guvernul Boc nu o foloseşte ca procedură excepţională, aşa cum prevede Constituţia. 

Asumarea - joi, moţiunea - până sâmbătă

Birourile Permanente reunite ale celor două Camere au stabilit calendarul pentru angajarea răspunderii Guvernului pe legile privind comasarea alegerilor şi promovarea judecătorilor la ICCJ, joi, 15 decembrie, urmând să aibă loc prezentarea actelor normative, o moţiune de cenzură putând fi depusă până sâmbătă. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a precizat, ieri, după şedinţa Birourilor Permanente, că până joi se pot depune amendamente la proiectele de lege, după care Guvernul îşi asumă răspunderea. Anastase a menţionat că o moţiune de cenzură poate fi depusă până sâmbătă, urmând ca în data de 19 decembrie aceasta să fie citită în plen, iar în 22 decembrie să fie dezbătută.

Partidele parlamentare, invitate la Cotroceni

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, ieri, o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament, prin care îi invită la Palatul Cotroceni, mâine, 14 decembrie, ora 15.00, la o discuţie pe tema concluziilor Consiliului European. Anunţul în acest sens a fost transmis de Administraţia Prezidenţială.