Degringoladă în economia românească

Octavian Bot susţine că retragerea firmei Nokia din România este dovada degringoladei din economia românească. Potrivit lui Bot, în 2007, valoarea investiţiilor străine în România era de 9 miliarde de euro, în 2008 - 9,5 miliarde de euro, în 2009 a scăzut la 3,5 miliarde de euro, iar anul trecut a ajuns la 2,6 miliarde de euro. Pentru acest an, suma estimată se ridică la doar 1,8 miliarde de euro. "Plecarea celor de la Nokia demonstrează degringolada din economia românească. Previziunile nu pot fi deloc optimiste, atâta timp cât Guvernul Boc - Băsescu se laudă că a scos ţara din criză, dar România nu are nicio strategie pentru atragerea investitorilor străini, pentru încurajarea celor autohtoni sau pentru crearea de noi locuri de muncă", a declarat Octavian Bot, adăugând că, în România, forţa de muncă costă foarte mult, iar fiscalitatea este foarte ridicată, astfel că mulţi investitori vor prefera să se mute în alte ţări. Bot mai susţine că, pe lângă reducerea fiscalităţii, ar trebui acordate facilităţi angajatorilor la angajare.

Fără locuinţă de protocol pentru foştii preşedinţi

Deputatul Octavian Bot a anunţat că a depus la Camera Deputaţilor un proiect de modificare a Legii 406/2001 care priveşte acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român. Mai exact, Bot a propus ca la expirarea mandatului foştii preşedinţi să nu mai beneficieze de locuinţă de protocol gratuită, iar indemnizaţia încasată lunar să fie de doar 30% din indemnizaţia preşedintelui în funcţie faţă de 75% cât au în prezent. "Pentru prima dată sunt pe aceeaşi lungime de undă cu preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a făcut mereu apel la austeritate şi solidaritate, a incriminat diferite categorii sociale acuzâdu-le că beneficiază de tot felul de drepturi, dar a uitat că şi foştii preşedinţi beneficiază de drepturi neconforme cu realitatea pe care o trăim", a precizat Octavian Bot. Acesta susţine că un fost şef de stat nu are motive să primească o casă de protocol gratuită. "Nu cred că un şef de stat n-a reuşit, anterior mandatului sau pe durata acestuia, să îşi construiască sau să îşi cumpere o locuinţă", a afirmat deputatul liberal.

Demisiile în bloc nu sunt o soluţie

Deputatul Octavian Bot consideră că propunea senatorului Cornel Popa ca toţi parlamentarii puterii să demisioneze în bloc nu este o soluţie pentru rezolvarea problemei, ci ar fi chiar în avantajul PDL. "Ar fi o soluţie dacă în urma acestor demisii s-ar organiza alegeri anticipate. Potrivit Constituţiei, ar trebui ca Parlamentul să se dizolve pentru a fi organizate alegeri anticipate, altfel, prin demisii, se organizează alegeri parţiale în colegiile rămase fără senator sau deputat, iar reprezentanţii PDL ar putea câştiga câteva mandate", a declarat, ieri, deputatul liberal. Bot a mai adăugat că doar dacă şeful statului ar fi de acord cu organizarea de alegeri anticipate, "având în vedere apetitul său pentru încălcarea Constituţiei", şi va decide dizolvarea Parlamentului în urma demisiilor în bloc a parlamentarilor USL atunci ar putea fi luată în calcul o astfel de propunere.