UDMR acceptă comasarea alegerilor

Vicepremierul Marko Bela a declarat, ieri, că UDMR acceptă comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, existând, însă, divergenţe privind sistemul electoral, cu toate că partenerii din coaliţie agreează sistemul proporţional de accedere în Parlament. "Aceasta ar fi esenţa şi anume ca sistemul să asigure - în cazul nostru, de exemplu, intrarea maghiarilor în Parlament conform voturilor date în alegeri, dar nu numai, în cazul tuturor partidelor, cele mai mici, dacă ele depăşesc pragul - să se asigure această proporţionalitate în interesul societăţii, ca toate curentele, toate zonele, toate ideologiile să fie prezente în Parlament", a spus Marko Bela. El a opinat că modificările sistemului electoral trebuie operate în acest an pentru a se asigura predictibilitate în anul 2012. "Dacă vrem să comasăm alegerile, decizia ar trebui luată anul acesta, în toamna aceasta. Aşa e corect, să ştie toată lumea ce o aşteaptă", a spus Marko Bela.

 

PDL şi-a dat arama pe faţă

Deputatul Octavian Bot consideră că invitarea Regelui Mihai în Parlament cu ocazia împlinirii a 90 de ani de viaţă în data de 25 octombrie este o dovadă a recunoaşterii istoriei României. "Regele Mihai este singurul conducător de stat din timpul celui De-al II-lea Război Mondial care mai este în viaţă", susţine Octavian Bot, care s-a arătat deranjat de atitudinea avută de parlamentarii PDL, care s-au împotrivit demersului liberalilor. "PDL şi-a dat din nou arama pe faţă, dovedind că nu este un partid de dreapta, fiindcă oriunde în lumea civilizată şi democratică, un partid de dreapta nu refuză o asemenea iniţiativă. Aici este vorba de unul din principiile fundamentale ale dreptei: tradiţia", a declarat Octavian Bot. Deputatul liberal consideră că în spatele atitudinii PDL se află preşedintele Traian Băsescu, şeful statului făcând, anterior, câteva afirmaţii deloc măgulitoare la adresa Regelui Mihai.

 

Eşec răsunător al politicii externe

Deputatul Octavian Bot susţine că amânarea aderării României la Spaţiul Schengen este "un eşec răsunător al politicii externe româneşti". "Uniunea Europeană a amânat practic sine die primirea României în Spaţiul Schengen. Sigur că putem da vina pe Europa, dar ar trebui să vedem ce face România şi care este vina ei în ratarea acestui obiectiv", a declarat parlamentarul liberal, adăugând că principalul responsabil pentru politica externă a României nu este ministrul de externe, ci preşedintele Traian Băsescu. De altfel, Octavian Bot a menţionat faptul că ministrul de externe este ca şi inexistent, el fiind doar un admirator interesat al şefului statului. Parlamentarul a subliniat că păstrarea graniţelor dintre România şi Spaţiul Schengen nu-i afectează în mod direct pe cetăţenii români, care pot călători liber în statele UE, dar are un efect negativ asupra comerţului dintre ţara noastră şi restul statelor de pe continent.