Platformă comună PNL-PSD
Fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu, aflat, ieri, la Oradea, a declarat că PNL şi PSD ar trebui să formeze o platformă politică comună, scopul fiind răsturnarea actualei guvernări. În opinia sa, platforma comună PSD-PNL este necesară "pentru ca România să redevină o ţară democratică, în care cetăţenii să-şi recapete încrederea în instituţiile fundamentale, şi aici mă refer, în primul rând, la Parlament, după ce şase ani am asistat la atacuri împotriva instituţiilor care sunt proprii preşedintelui şi Partidului Democrat, atacuri care fac ca, încet-încet, după ce România a făcut eforturi să devină o ţară europeană, să se autoplaseze la marginea Europei, dacă nu chiar în afara ei". În opinia fostului premier, protocolul cu PSD ar trebui să cuprindă obiective politice clare, cum ar fi un proiect comun de modificare a Constituţiei, prin care să se elimine toate suprapunerile atribuţiilor puterilor în stat "care i-au permis lui Traian Băsescu să aibă o atitudine dictatorială".


Convins că PDL va suferi o înfrângere usturătoare
Călin Popescu Tăriceanu a adăugat că în funcţie de sistemul de vot adoptat până la alegerile parlamentare viitoare, trebuie să se decidă asupra modului în care cele două formaţiuni îşi vor desemna candidaţii. O strategie comună, consideră el, ar trebui realizată şi la alegerile locale, mai ales în ceea ce priveşte localităţile mari. "În privinţa unor oraşe de mari dimensiuni, ar trebui să se constituie alianţe care să permită aducerea la putere a reprezentanţilor noştri", susţine Triceanu, adăugând că PDL nu va pregeta să folosească toate mijloacele pe care le are la dispoziţie pentru a câştiga un scor cât mai bun. Cu toate acesta, liberalul consideră că la alegerile viitoare PDL "va suferi o înfrângere usturătoare, dacă nu cumva va avea soarta PNŢ-ului".

Votul pentru alianţa cu PSD, în 5 februarie
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, ieri, la Iaşi, într-o conferinţă de presă susţinută alături de liderul PSD, Victor Ponta, că s-a convenit ca în 5 februarie Delegaţia Permanentă să dea votul pentru constituirea unei alianţe juridice cu PSD, ce va merge în alegeri pe principiul parităţii. Crin Antonescu a menţionat că a consultat în săptămânile din urmă, în mod larg, PNL, cu organizaţiile, fruntaşii, parlamentarii, oamenii săi reprezentativi şi, "cu o largă majoritate", s-a degajat ideea că trebuie să se facă astăzi acest pas. El a adăugat că nu este o alianţă de conjunctură, ci una cu obiective mari, care se face pentru ca ţara să aibă alternative.

Susţinere pentru alegerea primarilor într-un tur de scrutin
Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat ieri că membrii coaliţiei de guvernare au convenit să susţină modificarea legii privind alegerile locale astfel încât primarii să fie aleşi într-un tur de scrutin. Potrivit acestuia, membrii coaliţiei de guvernare nu au convenit, încă, dacă legea electorală aflată în prezent în vigoare va fi modificată prin proiectul de lege care a fost deja depus la Parlament sau printr-un proiect de lege elaborat de Guvern. Proiectul se află la Senat, în calitate de primă cameră sesizată.