Nu au stabilit înlocuitorul lui Lakatos

Preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, a declarat că Uniunea nu a stabilit candidatul pentru alegerile parţiale din Colegiul 2 (Săcueni), însă susţine că nu vor fi probleme ca mandatul să revină tot la UDMR. "Trebuie ca mai întâi să fie validat rezultatul, pentru că am înţeles că opoziţia vrea să conteste. Abia apoi vom decide candidatul", a precizat Szabo Odon. Acesta a reamintit că Lakatos Peter a câştigat fără emoţii fotoliul de deputat în anul 2008, obţinând aproximativ 60% din voturi. Mandatul de deputat în Colegiul 2 a rămas vacant după ce Lakatos Petru a fost numit în funcţia de consilier la Curtea de Conturi.

Premiere pentru elevii cu performanţe sportive

Viceprimarul Oradiei, Rozalia Biro, a declarat, ieri, că grupul consilierilor locali ai UDMR a propus includerea în bugetul local a unui fond de premiere pentru elevii care au obţinut rezultate bune la competiţiile sportive internaţionale şi naţionale. "Propunerea noastră vizează alocarea a 150.000 lei pe an pentru acest program. Din aceşti bani, 62.000 lei vor fi pentru fondul de premiere, restul de 88.000 lei fiind pentru fondul de susţinere a performanţei. Beneficiari vor fi sportivi cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani, respectiv între 19 şi 21 de ani, care urmează instituţii de învăţământ din Oradea şi care au obţinut individual rezultate deosebite la competiţiile sportive mondiale, europene sau naţionale", a menţionat Rozalia Biro. Astfel, pentru locul I obţinut la campionat mondial, suma acordată este de 7.000 lei, pentru locul II - 5.000 lei, iar pentru locul III - 3.000 lei. Pentru medaliaţii la competiţii europene, recompensa se împarte astfel: 6.000 lei pentru locul I, 4.000 lei pentru locul II şi 2.000 lei - locul III, în timp ce pentru competiţii naţionale, premierea se face astfel: 4.000 lei pentru locul I, 3.000 lei - locul II, respectiv 2.000 lei - locul III. Cei 88.000 lei vor fi folosiţi pentru cheltuieli aferente participării la competiţiile sportive, pentru participarea la cantonamente sau tabere sportive, pentru achiziţionarea de echipament etc. Biro estimează că vor fi premiaţi câte 10 - 12 tineri în fiecare an. Regulamentul va fi stabilit de o comisie formată din patru consilieri locali şi un reprezentant al instituţiilor sportive din municipiu.

Concurs de idei pentru logo-ul "Da, poftiţi! - Igen, tessek!"

Preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, a anunţat organizarea unui concurs pentru realizarea logo-ului proiectului "Da, poftiţi! - Igen, tessek!", care ar urma să fie aplicat în instituţiile publice din Bihor unde se vorbeşte limba maghiară, respectiv în instituţiile din Hajdu Bihar şi Bekes unde se vorbeşte limba română. Proiectul a fost aprobat marţi, în şedinţa Consiliului Judeţean Bihor. "Logo-ul proiectului trebuie să conţină obligatoriu, pe lângă sloganul "Da, poftiţi! - Igen, tessek!", şi steagurile naţionale ale celor două ţări", a menţionat Szabo Odon. Acesta a adăugat că se aşteaptă ca la acest proiect să adere nu doar instituţii publice, ci şi întreprinderi private, în primul rând din domeniul turismului şi alimentaţiei publice. Primul primar din Ungaria care a anunţat că aderă la proiect este Barabas Ferenc, edilul oraşului Biharkeresztes. Acesta a menţionat că în localitatea pe care o conduce, în ultimii ani tot mai mulţi români şi-au cumpărat case, astfel că a devenit o necesitate ca funcţionarii publici să cunoască limba română.