Semnături pentru o nouă moţiune de cenzură

De săptămâna viitoare, până la sfârşitul lunii august, social-democraţii bihoreni desfăşoară o campanie de strângere de semnături pentru susţinerea unei noi moţiuni de cenzură împotriva Guvernului. Preşedintele PSD Bihor, senatorul Ioan Mang, a anunţat că speră să strângă 100.000 de semnături. Acesta s-a arătat optimist în privinţa succesului acţiunii, el bazându-se pe ultimele sondaje de opinie date publicităţii care arată o drastică scădere a popularităţii atât a PDL, cât şi a preşedintelui Traian Băsescu. "Prin această campanie, sperăm ca aceia care spuneau că se bucură de sprijinul popular să înţeleagă că nu-l mai au. Guvernul trebuia să-şi fi dat demisia demult, atunci când Curtea Constituţională le-a respins a doua sau a treia lege pe care au dat-o", a menţionat liderul PSD Bihor. Potrivit acestuia, moţiunea va viza faptul că Guvernul nu a adoptat măsurile necesare pentru ieşirea din criză. "Pe lângă măsurile de austeritate au majorat şi taxele. Adică omori şi cetăţeanul, şi economia. Aceste măsuri nu trebuiau luate simultan", a adăugat Ioan Mang. Coordonatorul campaniei la nivelul judeţului Bihor este vicepreşedintele Ovidiu Copil.

 

PSD vrea schimbarea Legii electorale

Conducerea PSD Bihor s-a reunit joi în prima şedinţă a Comitetului Executiv Judeţean, respectiv a Biroului Executiv, în cadrul căreia au stabilit repartizarea vicepreşedinţilor pe domenii de activitate. Astfel, Sorin Ioan Roman va fi responsabil cu coordonarea departamentelor Consiliului Judeţean şi dezvoltare regională, Bujor Chirilă - departamentul juridic, Nicolae Boiţ - ordine publică şi siguranţa cetăţeanului, Ovidiu Copil - departamentul social, Gheorghe Bogdan - administraţie publică, Gheorghe Vid - agricultură, Horia Miara - departamentul economic, Florin Bogdan - relaţiile cu minorităţile, Sonia Drăghici - sănătate. De asemenea, s-a stabilit ca activitatea să se desfăşoare la nivel de organizaţii şi nu la nivel de colegii. "Nu mai avem responsabili de colegii. Nu vrem ca PSD Bihor să fie împărţit în 9 organizaţii zonale, mai ales că suntem convinşi că Legea electorală va fi modificată: vor fi alte colegii, pentru că, probabil, vor fi mai puţini parlamentari", a menţionat preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang. Acesta a precizat că partidul din care face parte lucrează la un proiect de lege care vizează alegerea parlamentarilor jumătate pe colegii, jumătate pe listă, după modelul german. De asemenea, Mang susţine că mai mulţi liberali şi-au exprimat dorinţa de a se reveni la sistemul de vot pe liste.

 

Cursuri pentru candidaţii la alegerile locale

Până la sfârşitul acestui an, social-democraţii bihoreni intenţionează să stabilească posibilii candidaţi atât pentru funcţiile de primar, cât şi pentru consiliile locale. Cei selectaţi vor fi instruiţi în cadrul unor cursuri organizate special pentru ei de către PSD Bihor. Preşedintele filialei, Ioan Mang, a menţionat că motivul pentru care se recurge la acest instructaj este faptul că mulţi dintre aleşii locali nu ştiu ce atribuţii au. "Foarte mulţi consilieri se plângeau că primarul face ce vrea el în comună, dar ei votaseră bugetul. Vrem să le explicăm că şi consilierul are putere, nu numai primarul", a menţionat Mang. Cursurile vor fi susţinute de primari şi consilieri locali cu experienţă, precum şi de foştii prefecţi social-democraţi.