UDMR dezbate propunerile de relansare economică

Propunerile UDMR privind relansarea economică vor fi supuse dezbaterii şi aprobării Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), "miniparlamentul" din cadrul Uniunii, care se va întruni mâine, la Târgu Mureş. Şedinţa trebuia să aibă loc în urmă cu două săptămâni, dar a fost amânată după decizia Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea diminuării pensiilor cu 15 la sută, care a impus reunirea de urgenţă a Guvernului, pentru a găsi alte măsuri. Vicepreşedintele executiv al UDMR, Borbely Laszlo, afirma că reprezentanţii Uniunii au mai multe propuneri de măsuri economice, legate de sprijinirea IMM-urilor care sunt buni platnici, desfiinţarea impozitului forfetar, vânzarea unor acţiuni ale statului şi referitoare la atragerea unor sume de la bănci.

Avocatul Poporului, sesizat cu privire la OUG 63

Liberalii îi cer Avocatului Poporului să ridice direct "excepţia de neconstituţionalitate" a OUG nr 63 din 30 iunie. Potrivit sesizării trimise de liberali Avocatului Poporului, OUG 63/2010, care modifică Legea Finanţelor publice, şi care prevede, printre altele, reducerea numărului de angajaţi din administraţia locală, nu respectă criteriile de urgenţă şi de "situaţie extraordinară a cărei reglementare nu mai poate fi amânată". Un alt aspect sesizat de PNL a fost acela că "Legea finanţelor publice locale face parte din categoria legilor organice, iar OUG 63 ar fi trebuit să respecte prevederile art 115 din Constituţie, potrivit căruia "ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică".

PSD, împotriva majorării TVA şi a impozitării pensiilor

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan, a declarat, ieri, că formaţiunea sa se pronunţă împotriva majorării TVA, optând pentru o taxă diferenţiată, mai mic pentru produse de strictă necesitate şi mai mare pentru produse de lux, dar şi împotriva impozitării pensiilor. Purtătorul de cuvânt al PSD a precizat că majorarea TVA, de la 1 iunie, şi diminuarea salariilor au fost operate din cauza refuzului preşedintelui Traian Băsescu şi al premierului Emil Boc de a accepta impunerea altor soluţii alternative, propuse de PSD. El a precizat că PSD a propus impozitarea progresivă, susţinută inclusiv de ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, în cadrul Guvernului, aceasta fiind respinsă doar pentru a nu da dreptate PSD. Potrivit lui Moldovan, impozitarea progresivă ar face ca persoanele cu venituri mici să nu fie practic impozitate.

CCR a respins sesizarea privind reducerea salariilor

Curtea Constituţională a respins sesizarea privind prevederi ale Legii referitoare la unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, formulată de 40 de senatori aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal şi Grupului parlamentar al Alianţei politice PSD-PC. Cei patruzeci de senatori au reclamat la Curtea Constituţională faptul că ar fi neconstituţională prevederea privind diminuarea cu 25 la sută a salariilor bugetarilor. În urma deliberărilor, plenul Curţii Constituţionale, în unanimitate, a constatat că sesizarea este inadmisibilă. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.