Ministrul Laszlo Borbely, la Aleşd
Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, se află azi în judeţul Bihor, unde participă, de la ora 10.00, la inaugurarea staţiei de transfer şi sortare a deşeurilor menajere din Aleşd. Programul ministrului cuprinde şi o vizită la blocul ANL din localitate. De la ora 11.00, are loc şedinţa festivă a Consiliului Local Aleşd, în cadrul căreia îi va fi decernat titlul de cetăţean de onoare ministrului Borbely. Începând cu ora 11.30, demnitarul UDMR se va întâlni cu primarii din zona Aleşd.

Reducere a cheltuielilor prin asumarea răspunderii
Premierul Emil Boc a anunţat, în şedinţa de ieri a Cabinetului, că Guvernul intenţionează să îşi asume răspunderea în faţa Parlamentului pentru măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare. El a precizat că Guvernul va elabora un proiect de lege privind reducerea deficitului bugetar şi relansarea economiei, care va fi discutat mai întâi în Coaliţie şi ulterior aprobat de Executiv, în vederea asumării răspunderii pe baza unui calendar al procedurilor "aplicabil din iunie". "Fără a întrerupe dialogul cu sindicatele şi patronatele, vom trece la decizii", a spus Boc, arătând că Executivul îşi propune să limiteze deficitul bugetar fără majorări de taxe. Liderii PNL şi PSD au anunţat că o eventuală asumare a răspunderii Guvernului pentru măsurile convenite cu FMI va fi urmată, probabil, de o moţiune de cenzură.

Camera Deputaţilor a adoptat Legea lustraţiei
Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, Legea lustraţiei, cu 203 voturi "pentru", 40 de voturi "împotrivă" şi 12 abţineri. Legea a fost votată prin apel nominal. În cazul acestui act normativ, Camera Deputaţilor este forul decizional. Legea lustraţiei prevede limitarea temporară a accesului la anumite funcţii şi demnităţi publice pentru persoanele care au făcut parte din structurile de putere şi din aparatul represiv al regimului comunist în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989. Aceştia nu pot candida şi nu pot fi numiţi pe o perioadă de 5 ani consecutivi de la intrarea în vigoare a legii pentru demnităţi şi funcţii publice.

Vrea substaţie de ambulanţă la Tinca
Deputatul Sorin Ioan Roman l-a interpelat, în această săptămână, pe ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, cu privire la necesitatea funcţionării unei substaţii de ambulanţă la Tinca. Potrivit lui Roman, distanţa mare şi drumurile proaste fac ca timpul în care o ambulanţă ajunge la o solicitare din zona respectivă să fie prea lung. Situaţia ar putea fi rezolvată dacă aici s-ar înfiinţa o substaţie a Serviciului Judeţean de Ambulanţă, "lucru realizabil, având în vedere faptul că în Tinca există spaţiul amenajat pentru gararea maşinilor şi pentru funcţionarea substaţiei de ambulanţă. Nu este vorba despre un spaţiu vechi, ci unul proaspăt amenajat". Roman a adăugat că ministrul trebuie doar să distribuie o autospecială şi să deblocheze posturile pentru cadrele medicale care urmează să deservească această substaţie.