Liberalii bihoreni se pregătesc de alegeri

Efervescenţa de la nivel central s-a transmis şi celor din judeţ. Astfel, PNL Bihor se pregăteşte de alegeri. Senatorul Cornel Popa, preşedintele Filialei Bihor, a precizat că a fost stabilit calendarul alegerilor interne în partid. Conferinţa Municipală a PNL va avea loc în data de 24 februarie a.c., la Filarmonica de Stat din Oradea. Până atunci toate organizaţiile de cartier vor trebui să-şi aleagă propriii reprezentanţi. Pe data de 22 mai a.c. este programată să se desfăşoare şi Conferinţa judeţeană, în prealabil toate organizaţiile municipale şi comunale trebuind să finalizeze o procedură similară. Acestă acţiune are darul de a aduce un nou suflu în partid, în condiţiile în care, la ultimele alegeri, s-a constatat că anumiţi lideri locali au "hibernat". În ceea ce priveşte alegerile la nivel central, Cornel Popa crede că Viorel Cataramă este mai degrabă o "prezenţă meteorică", iar Crin Antonescu nu va avea probleme în a-şi menţine funcţia actuală.

 

Mang îl susţine pe Geoană

 

Şi social-democraţii bihoreni se pregătesc de alegeri, atât la vârful organizaţiei, cât şi la nivel local. Pe data de 20 februarie va avea loc Congresul extraordinar pentru alegerile pentru şefia PSD, după care, începând de la comune şi până la municipii şi judeţ, să fie organizate alegeri pentru noi lideri locali. Săptămâna viitoare la Oradea va avea loc un congres judeţean pentru desemnarea delegaţilor care vor participa peste două săptămâni la alegerile pentru conducerea PSD. Tot atunci va avea loc şi o modificare a statutului partidului, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang exprimându-şi speranţa că organizaţiile teritoriale vor avea o autonomie sporită. Din cele două variante de alegere a şefului de partid, cea individuală, şi cea în echipă, Mang este de părere că a doua variantă este mai bună. "Prima variantă creează avantaje persoanelor cunoscute care apar la TV şi nu celor din Transilvania şi Banat, care stau mai mult în teritoriu. Alegerea echipei înseamnă asumarea întregii responsabilităţi de către aceasta. În acest ultim caz există însă o problemă, unii lideri care candidează şi pierd nu se vor mai regăsi în conducerea partidului", a precizat Ioan Mang. În ceea ce priveşte propria sa opţiune vizavi de liderii care şi-au depus candidatura, Mang declară că îl va susţine pe Geoană, însă nu garantează că delegaţii bihoreni vor avea o astfel de preferinţă. "Pentru PSD e bine să dăm dovadă de înţelegere, să continuăm programul reformator şi de modernizare început în 2006. Nu sunt adeptul schimbărilor, devorându-l pe liderul care a pierdut alegerile", a mai precizat Mang.

 

Claudiu Pop se întoarce în PSD

Fostul subprefect de Bihor, Claudiu Pop, s-a reîntors în PSD. Pe perioada în care a fost înalt funcţionar public el s-a autosuspendat din partid, însă odată ce i s-au încheiat raporturile de muncă, a revenit în rândul social-democraţilor bihoreni. El contestă modul în care a fost înlăturat din Corpul înalţilor funcţionari publici, precizând că, deşi a promovat examenele, Guvernul a omis cu bună ştiinţă să emită ordinul de admitere în această structură. În ce priveşte activitatea sa de subprefect, Pop recunoaşte că au fost şi unele momente în care a fost supus unor presiuni pentru a lua unele decizii în favoarea PDL. Pe viitor, Claudiu Pop se va implica în organizarea alegerilor locale şi va candida pentru o funcţie de conducere.