Două ministere pe cap
Guvernul se va prezenta în Parlament în intervalul celor 45 de zile în care miniştrii PDL vor asigura interimatul la conducerea ministerelor conduse până în prezent de PSD, pentru validarea unor noi membri ai Cabinetului, a anunţat premierul Emil Boc. Acesta a prezentat ieri componenţa noului Guvern, după demisia miniştrilor PSD, precizând că el va asigura interimatul la Ministerul Educaţiei, iar ceilalţi miniştri PDL vor prelua, tot cu titlu de interimat, conducerea celorlalte ministere, conduse până în prezent de social-democraţi. Astfel, Cătălin Predoiu (actual ministru al Justiţiei) va fi numit interimar la Ministerul de Externe, Adriean Videanu (ministru al Economiei) la Ministerul Sănătăţii, Radu Berceanu (ministru al Transporturilor) la Ministerul Agriculturii, Gheorghe Pogea (ministru de Finanţe) la Ministerul Muncii, Gabriel Sandu (ministru al Comunicaţiilor) la Ministerul pentru IMM şi Luminiţa Plăcintă (ministru pentru Tineret şi Sport) la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul.


Criză de nervi, nu criză politică
Deputatul PD-L Octavian Bot consideră că ieşirea de la guvernare a partenerilor de coaliţie nu duce România în criză politică. "E mai degrabă o criză de nervi decât una politică. Criză politică ar fi dacă România nu ar avea Guvern. Deocamdată are. PD-L Va rămâne singur la guvernare. Are capacitatea de a guverna şi de unul singur", a declarat ieri Bot, adăugând că situaţia politică începe să se limpezească. "Nu ne aflăm deloc într-o situaţie catastrofală, apocaliptică, aşa cum încearcă să se prezinte. Nu moare o ţară pentru că Dan Nica nu mai este ministrul Administraţiei şi Internelor", a mai menţionat deputatul PD-L. Acesta susţine că premierul are atribuţii în revocarea din funcţie a oricărui ministru din cabinetul său, iar PSD a fost anunţat să-şi nominalizeze altă persoană pentru fotoliul rămas vacant. "Mircea Geoană se află într-o situaţie delicată. Nu poate reacţiona ca un preşedinte al unui partid responsabil aflat la guvernare pentru că va candida la alegerile prezidenţiale. Geoană acţionează sub imperiul emoţiilor, fapt care creşte şansele lui Traian Băsescu de a câştiga alegerile", a mai afirmat Octavian Bot.

Abia acum încep problemele
Deputatul UDMR Lakatos Petru a declarat ieri că problemele abia acum încep, odată cu ieşirea PSD de la guvernare. "Criza se mută în Parlament. Acum, în afară de PD-L, toată lumea este în opoziţie. Nu mai este un sprijin masiv, transparent pentru Guvern, aşa cum spunea preşedintele, şi nici nu va mai fi până la alegerile prezidenţiale", consideră Lakatos. Acesta susţine că PSD şi PNL vor depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, singura şansă pentru ca acesta să rămână în actuala componenţă pentru următoarele 45 zile este ca împotriva moţiunii să voteze, pe lângă parlamentarii PD-L, atât UDMR şi reprezentanţii minorităţilor naţionale, cât şi alţi 25 de parlamentari de la celelalte partide. "Rămâne de văzut ce vom decide. Trebuie văzut care este varianta cea mai bună pentru ţară", a precizat Lakatos, adăugând că UDMR nu intenţionează să intre la guvernare până după runda a doua a alegerilor prezidenţiale. "Nu mai vrem să fim încă o dată pe post de momeală ca în decembrie 2008", susţine deputatul, adăugând că UDMR ar putea în schimb să sprijine Guvernul PD-L.