Principele Radu, în Bihor
Principele Radu al României, candidat la alegerile prezidenţiale, se află azi şi mâine într-o vizită în judeţul Bihor, în cadrul programului "Oraşele României", destinat dezvoltării comunităţilor locale ale ţării. Programul cuprinde o deplasare la Aleşd, Peştiş, Tinăud şi Oradea. Printre obiectivele vizitate se numără Biserica Ortodoxă, Spitalul Orăşenesc şi Centru de Zi pentru Persoane Vârstnice din Aleşd, Biserica Ortodoxă nou construită (2009), Grădiniţa cu program normal şi Biserica Ortodoxă din lemn din satul Peştiş, Biserica Ortodoxă din Tinăud, Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" Oradea şi centrul municipiului. De asemenea, în această seară participă la Recepţia oamenilor de afaceri locali la Hotel Elite.


Impozitul forfetar, util în perioadă de creştere economică
Ministrul IMM-urilor, Constantin Niţă, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul PSD Bihor, că în cadrul discuţiilor avute cu mediul de afaceri din judeţ i-au fost ridicate mai multe probleme cu care se confruntă patronatele. "Am discutat de impozitare, de funcţionarea mediului de afaceri, despre eliminarea birocraţiei, de atragerea de fonduri europene", a precizat Constantin Niţă, adăugând că la unele dintre problemele ridicate nu a putut răspunde pentru că a fost pentru prima dată când i-au fost prezentate, urmând să le discute cu colegii din Guvern. "În urma discuţiilor, am constatat că oamenii de afaceri de aici sunt foarte activi şi ştiu ce vor", a mai adăugat Niţă. Ministrul a declarat că impozitul forfetar este singurul care "scoate la lumină economia gri", însă, de regulă, acest impozit se aplică în perioada de creştere economică. "Acum, când ne confruntăm cu o scădere a economiei ar trebui găsite alte soluţii", susţine Niţă.

Tăriceanu şi Nicolăescu, la Aleşd
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu şi fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, au participat, ieri, la inaugurarea unui corp nou al clădirii Spitalului Orăşenesc Aleşd. Potrivit lui Nicolăescu, lucrările au fost finanaţate de Ministerul Sănătăţii, împreună cu Consiliul Judeţean Bihor şi Consiliul Local Aleşd. Fondurile au fost alocate în urma intervenţiilor făcute de parlamentarii liberali bihoreni. Potrivit lui Tăriceanu, în cei patru ani de guvernare liberală, judeţului Bihor i-au fost alocate peste 100 milioane de euro pentru diferite lucrări de infrastructură.

Sistemul de coplată, bir suplimentar
Liberalul Eugen Nicolăescu, fost ministru al Sănătăţii susţine că sistemul de coplată nu poate fi introdus pe baza legislaţiei de azi. Astfel, Nicolăescu a precizat că, în România, nu există sistem informatic unitar care să funcţioneze în sistemul de sănătate. De asemenea, nu s-a operat tarifarea serviciilor medicale şi nu sunt pregătite protocoalele terapeutice pe baza cărora actul medical să fie la fel în toată ţara. "Ceea ce încearcă să facă acest Guvern este să bage mâna în buzunarele oamenilor", susţine fostul ministru, adăugând că reformele în Sănătate au fost oprite, bugetul ministerului fiind cel mai scăzut din anul 2004 încoace.

Tăriceanu ameninţă Guvernul cu Curtea Europeană de Justiţie
Fostul premier liberal, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că, împreună cu Eugen Nicolăescu, va demara o acţiune de anulare a hotărârii Guvernului Boc de introducere a impozitului forfetar. Potrivit lui Tăriceanu, liberalii vor să se adreseze Curţii Europene de Justiţie. "Vrem să mergem pe această cale pentru anularea impozitului forfetar. Foarte multe firme trec printr-o perioadă dificilă, iar prin acest impozit pot ajunge la faliment", susţine liberalul, adăugând că o astfel de măsură nu poate fi aplicată unui întreg sector doar pentru a pedepsi acele câteva firme care încearcă să păcălească statul. "Impozitul forfetar este contrar spiritului capitalismului", a mai menţionat Tăriceanu, adăugând că, practic, prin introducerea acestui impozit, în România funcţionează două sisteme de impozitare, încălcându-se astfel lege impozitului unic. "Domnul Boc trebuie să se pregătească pentru un proces la Curtea Europeană de Justiţie", a afirmat Tăriceanu. Un demers similar se va face şi în cazul deciziei de nedeductibilitate a TVA pentru o serie de servicii.