(De)reglare de (curte) de conturi?

Deputatul liberal Lucia Varga atrage atenţia asupra politizării excesive a instituţiilor publice, mai ales acum când directorii numiţi pe bază de carnet de partid sunt nevoiţi să facă reduceri masive de personal. "Ar trebui să se aplice principiul ultimii veniţi, primii plecaţi. E greu de crezut că directorii numiţi în baza unui carnet de partid vor aplica acest principiu. În aceste condiţii, politizarea atinge cote maxime", a declarat Lucia Varga. Aceasta a amintit situaţia de la Administraţia Bazinală de Apă Crişuri Oradea, unde ar fi fost angajate, în ultima perioadă, peste 20 de persoane. Tot în cadrul conferinţei de presă de ieri, Lucia Varga a mai făcut referire şi la o altă practică a instituţiilor publice privind supraevaluarea achiziţiilor publice. Ea a cerut actualului director al ABA Crişuri Oradea să facă public raportul Corpului de control intern, din care ar rezulta faptul că, în perioada în care la conducerea instituţiei s-a aflat Ioan Iuhas (PSD), s-ar fi făcut achiziţii ilegale. În plus, Varga a adăugat că, pe perioadă de criză, ABA Crişuri Oradea intenţionează să achiziţioneze trei autoturisme.

În replică, conducerea ABA Crişuri ne-a precizat, în urma unei cereri de informaţii publice, că abaterile invocate de Varga nu se confirmă. "În anul 2010 la ABA Crişuri s-a verificat întreaga activitate a administraţiei pe perioada 2008-2009, în urma acestor controale nu s-au constatat abateri", se arată în răspunsul oferit de ABA Crişuri. De asemenea, conducerea ABA Crişuri mai face precizarea că "în cursul anului 2009 au fost încadrate 21 de persoane, dintre care pentru nouă persoane procedurile de examinare au fost finalizate în decembrie 2008, înainte de apariţia OU 223/2008 privind măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, alte două persoane au fost numite prin ordin de Ministerul Mediului şi Pădurilor ca fiind coordonator de unitate, respectiv director tehnic, iar zece persoane au fost numite în urma vacantării prin pensionare, demisie sau suspendare. În anul 2010 s-au încadrat patru persoane, dintre care o persoană a fost numită de ANAR (Administraţia Naţională Apele Române Bucureşti) pe post de conducător al unităţii, iar restul, prin aprobare de la Bucureşti, sediul central", s-a precizat în răspunsul oferit. De asemenea, ABA Crişuri a dorit să precizeze că, în cursul acestui an, nu a achiziţionat şi nici nu intenţionează să achiziţioneze autoturisme.

 

Stimularea distracţie pe perioadă de criză

Traian Bodea, preşedintele Partidului Conservator Bihor, doreşte să reînvie sloganul liberalilor din campania electorală "Împreună relansăm Oradea", propunând două proiecte menite să readucă Oradea pe circuitul dezvoltării economice. El propune construirea unui parc de distracţii între Oradea şi Băile Felix, în condiţiile în care apa geotermală este o binecuvântare. "Lipseşte o strategie de dezvoltare a oraşului, nu avem o viziune clară către ce direcţie să ne îndreptăm. Dacă producţia nu merge, măcar să stimulăm consumul. Un parc de distracţie ar aduce mulţi turişti, iar investiţia de maximum 20 de milioane s-ar putea realiza cu fonduri europene", a precizat Traian Bodea.