Moţiune simplă împotriva lui Şeitan

PSD a depus, ieri, la Camera Deputaţilor, o moţiune simplă împotriva ministrului Muncii, Mihai Şeitan, a anunţat Valeriu Zgonea, în plenul Camerei. "Daţi-mi voie să depun în numele grupului parlamentar al PSD şi al PC moţiunea simplă la adresa ministrului Muncii şi protecţiei Sociale, domnului Şeitan, moţiunea cu tema «Şeitan un tsunami PD-L care înghite salariile, pensiile şi locurile de muncă ale românilor!». Vă mulţumesc", a anunţat Valeriu Zgonea. La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat de la tribună că "numărul de semnături necesare este realizat", anunţând că în şedinţa Biroului Permanent de azi va fi stabilit calendarul de discutare a moţiunii simple depuse de PSD+PC.

Comisie de anchetă privind Ministerul Transporturilor

Biroul Permanent al Senatului a aprobat, ieri, înfiinţarea Comisiei de anchetă privind activitatea desfăşurată de Ministerul Transporturilor în perioada 2005-2009, comisia urmând să aibă 11 membri. Comisia de anchetă a fost înfiinţată pentru investigarea condiţiilor de legalitate prin care au fost încheiate contractele, respectiv modificarea valorii acestora, ca urmare a schimbărilor soluţiilor tehnice iniţiale, la proiectele derulate de Ministerul Transporturilor şi CNADNR în perioada 2005-2009. Reprezentanţii independenţilor, susţinuţi de PD-L, invocă faptul că sunt grup parlamentar şi au dreptul de reprezentare în cadrul comisiei, în timp ce PSD şi PNL afirmă că formula comisiei trebuie să respecte algoritmul politic rezultat din alegeri, independenţii neavând drept de reprezentare.

Propunerea de revocare a lui Geoană, respinsă de BP

Biroul Permanent al Senatului a respins trecerea pe ordinea de zi a propunerii de revocare a lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului. Şapte senatori au votat împotriva introducerii cererii PD-L pe ordinea de zi a Biroului Permanent, iar şase au votat pentru discutarea acestei probleme. Mircea Geoană a precizat că, dacă războiul cu PD-L va continua în acest fel, PSD va sesiza Curtea Constituţională. Secretarul Senatului, democrat-liberalul Orest Onofrei, declara că, dacă Mircea Geoană refuză să respecte regulamentul şi nu include cererea de revocare pe ordinea de zi, există varianta ca acesta să fie "dat afară din sală". Orest Onofrei a explicat, de asemenea, că Mircea Geoană nu poate, conform regulamentului, să conducă şedinţa din plen dacă e discutată înlocuirea sa din funcţie.

Nu a prezentat niciun proiect nou deputaţilor

Premierul Boc a prezentat Parlamentului, ca măsuri de sprijinire în acest an a mediului de afaceri, un set de proiecte anunţate deja de Guvern, fără vreun program nou, precum crearea unui fond de susţinere a investiţiilor, amânarea impozitului anticipat pe profit, unificarea declaraţiilor fiscale. Într-un discurs susţinut, ieri, în Camera Deputaţilor, şeful Guvernului a amintit, pe parcursul a aproximativ 40 minute, măsurile susţinute de Guvern în 2009 şi care vor fi continuate şi în acest an, precum programul "Prima Casă", "Rabla", neimpozitarea profitului reinvestit, acordarea de garanţii şi ajutoare de stat , şi a prezentat şi un alt set de măsuri care urmează să fie introduse în 2010 pentru sprijinirea mediului de afaceri.